Autoritățile de reglementare din UE avertizează că monedele virtuale sunt active extrem de riscante

Autoritățile de reglementare din UE avertizează că monedele virtuale sunt active extrem de riscante
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 feb 2018

Monedele virtuale sunt active ”extrem de riscante” și nepotrivite pentru investiții, au avertizat luni trei autorități de reglementare ale Uniunii Europene, transmite CNBC.

Autoritățile europene de supraveghere (European Supervisory Authorities – ESAs) pentru instrumente financiare, bănci și asigurări și pensii au afirmat într-un comunicat comun că sunt ”îngrijorate” de faptul că tot mai mulți oameni cumpără monede virtuale fără să cunoască riscurile implicate, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”ESAs avertizează consumatorii că monedele virtuale sunt produse extrem de riscante și nereglementate, nepotrivite ca produse pentru investiții, economisire sau planuri de pensii”, se arată în comunicat.

CONFIRMARE Garanta plătește 5 milioane de euro pentru fabrica de mobilă care a ars la Balotești, cea mai mare daună din istoria asigurărilor de clădiri din România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Garanta plătește 5 milioane de euro pentru fabrica de mobilă care a ars la Balotești, cea mai mare daună din istoria asigurărilor de clădiri din România

Potrivit acestor instituții, monedele virtuale, cum este bitcoin, sunt volatile și dau ”semne clare de formare a unei bule speculative”.

Aceastea au adăugat că persoanele care investesc în monede virtuale trebuie să fie conștiente de riscurile ridicate ”de a pierde o mare parte sau chiar toată suma investită”.

Monedele virtuale și platformele de tranzacționare a acestora nu sunt reglementate de legislația UE, iar autoritățile de reglementare avertizează că investitorii nu sunt protejați în eventualitatea în care o astfel de platformă dă faliment sau este atacată cibernetic.

În luna ianuarie, Bitconnect a anunțat că își închide platforma după ce a primit scrisori în care a fost somată să își înceteze activitatea în Texas și Carolina de Nord.

UE se alătură în acest fel altor autorități guvernamentale care au avertizat în legătură cu riscurile implicate de monedele virtuale.

Coreea de Sud, de exemplu, a adoptat măsuri de combatere a speculațiilor din sector, interzicând utilizarea de conturi bancare anonime în tranzacțiile cu monede virtuale. Iar ministrul indian de Finanțe Arun Jaitleya declarat recent că guvernul său va lua măsuri pentru a elimina utilizarea monedelor virtuale ”în activități ilegale sau în cadrul sistemului de plăți”.

Bitcoin a continuat să își revină luni, avansând cu 2%, la 8.720 de dolari pe unitate, pe piața din New York. Bitcoin a crescut cu aproape 50% față de un nivel de sub 6.000 de dolari pe unitate atins în timpul tranzacțiilor din 6 februarie, potrivit indicelui compozit al prețurilor calculat de Bloomberg. Monedele virtuale Ripple, Ether și Litecoin au avansat la rândul lor luni, cu cel puțin 3,5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
monede virtuale
uniunea europeana