DallBogg, firmă de asigurări avizată pentru a vinde RCA în România, a primit cererea ASF din Bulgaria de a elabora un plan care să o readucă în parametri de solvabilitate

DallBogg, firmă de asigurări avizată pentru a vinde RCA în România, a primit cererea ASF din Bulgaria de a elabora un plan care să o readucă în parametri de solvabilitate
Şerban Buşcu
Şerban Buşcu
scris 13 feb 2018

DallBogg, societate de asigurări din Bulgaria avizată anul trecut pentru a vinde RCA în România, a primit solicitarea din partea Autorității de Supraveghere Financiară din țara vecină ca, în termen de o lună, să elaboreze un plan de măsuri care să o readucă în parametrii de solvabilitate calculați pentru finalul lunii septembrie 2017.

Aceasta înseamnă, în principal, că firma cu acționari bulgari stabiliți în Elveția va trebui să efectueze o majorare da capital. 

Urmărește-ne și pe Google News

Autoritatea bulgară se rezumă la a anunța sec faptul că obligă DallBogg “să întocmească, în termen de o lună, un plan care să conducă la atingerea obictivelor cerute de normele privind adecvarea capitalul, aferente datei de 30.09.2017”.

Anterior acestui anunț, Profit.ro a formulat mai multe întrebări privind situația DallBogg, însă nu a primit răspuns de la autoritățile din Bulgaria.
  
DallBogg a obținut anul trecut acordul ASF pentru a intra direct pe piața din România după ce, spun sursele Profit.ro, autoritățile locale au făcut atât cât au putut pentru a amâna acest moment, având în vedere situația incertă a DallBogg, cunoscută încă de pe atunci în Bulgaria.

Mai mult, cu excepția polițelor pe care le-a subscris pentru românii cu mașini înamtriculate în Bulgaria și a câtorva zeci de mii de mașini asigurate în Grecia sau Spania, DallBogg nu are experiență în sectorul asigurărilor generale, fiind sepcializată în polițe de viață și sănătate.

Modelul aplicat de DallBogg nu era unul folosit în mod uzual de firmele de asigurare care lucrează pe piața asigurărilor RCA, bulgarii fiind reprezentați în general de o singură persoană împreună cu avocații.

Ei au încercat să încheie în România parteneriate cu cele mai cunoscute nume din domeniul brokerajului, pentru distribuție și din domeniul regularizării daunelor, pentru partea de instrumentare a daunelor. 

FOTO City Insurance, cu performanțe la vânzarea RCA, și-a ridicat un acționar la rangul de „Împărat RCA” CITEȘTE ȘI FOTO City Insurance, cu performanțe la vânzarea RCA, și-a ridicat un acționar la rangul de „Împărat RCA”

Abordarea DallBogg a fost ulterior schimbată, după ce a obținut avizul ASF. La câteva zile după acest moment, reprezentanții DallBogg și-au anunțat viitorii parteneri că schimbă condițiile contractuale, avansând loss adjusterului o rată a daunei (raportul dintre despăgubiri și prime încasate) de maximum 20%, în condițiile în care, în România, rata daunei scade rar sub 65-70%.

După negocieri fără rezultat cu Safety și Păvălașcu, firma bulgară a încercat să încheie înțelegeri cu alte nume importante din piața de brokeraj din România, inclusiv cu reprezentanți ai marilor brokeri internaționali. “ Am vorbit cu un avocat, nu cu un reprezentant al firmei, care mi-a propus tot felul de lucruri. Cred că nu am mai văzut vreodată o asemenea abordare”, spune un broker abordat recent de DallBogg.

Probleme mari inclusiv la plata daunelor pentru românii asigurați în Bulgaria

Recrex, firma din Suceava care a activat ca reprezentant de daună al Dallbogg, a notificat anul trecut Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR) că a reziliat contractul cu firma din Bulgaria, au arătat, pentru Profit.ro, mai multe surse, inclusiv oficiale.

Loss-adjusterul din Suceava susține că a achitat în contul daunelor provocate de clienți cu RCA la Dallbogg, care au produs daune pe teritoriul României, aproximativ 400.000 de euro pe care nu i-ar mai fi recuperat de la asigurător, așa cum era firesc. Recrex solicită, în acest context, ca banii să îi fie returnați de către Biroul Carte Verde.

Potrivit principiului de funcționare al sistemului internațional Carte Verde, în situația unei daune transfrontaliere, cel care achită dauna către păgubit este corespondentul local al asigurătorului, în acest caz Recrex.

Piața RCA dă semne de viață. Vicepreședinte ASF: Firmele trimit noi strategii de afaceri din care se vede apetența către risc. 2017, primul an profitabil din ultima vreme CITEȘTE ȘI Piața RCA dă semne de viață. Vicepreședinte ASF: Firmele trimit noi strategii de afaceri din care se vede apetența către risc. 2017, primul an profitabil din ultima vreme

Corespondentul ar trebui să primească suma respectivă de la asigurător, în acest caz Dallbogg. Dacă acest lucru nu se întâmplă, corespondentul este îndreptățit să solicite sumele achitate de la biroul Carte Verde din țara unde s-a petrecut dauna, în acest caz BAAR. Mai departe, biroul Carte Verde din țara unde s-a întâmplat dauna se va duce să recupereze banii de la Biroul Carte Verde din țara de unde este înmatriculat automobilul condus de șoferul vinovat, în acest caz Bulgaria. În ultimul pas, Biroul Carte Verde din Bulgaria va încerca să își recupereze paguba tot de la Dallbogg.

Povestea relației dintre Recrex și Dallbogg este, însă, una mai veche și implică și un intermediar bulgar, firma Bulrom Insurance Broker. Acest intermediar, deși nu are legături directe de acționariat cu Recrex, este apropiat de societatea românească cu care a lucrat nu doar pentru Dallbogg, ci și pentru alți asigurători bulgari care vând RCA românilor cu mașini înmatriculate peste Dunăre. Bulrom, spun surse apropiate situației, a adus vânzări semnificative Dallbogg, firmă care era aproape necunoscută în Bulgaria în urmă cu 4-5 ani când a început afacerile cu polițe vândute românilor.

În fapt, susțin sursele citate, pentru o lungă perioadă de timp, cel mai important business al Dallbogg au fost tocmai vânzările din România. Acum doi ani, însă, relațiile au început să se răcească, iar în prezent există un conflict deschis, inclusiv cu laturi penale.

Dallbogg ar reclama un prejudiciu de circa 800.000 de euro prin neplata primelor încasate de la clienții din România. În acest sens, spun surse apropiate, bulgarii ar fi formulat și o plângere penală în țara de origine.

Pe de altă parte, asigurătorul de la sud de Dunăre a declanșat acțiuni și pe latură civilă. Folosindu-se de o interepretare a legii din Bulgaria, ei au anulat în ultimele câteva luni aproape 6.000 de polițe vândute românilor. Legea bulgară spune că asigurătorul are dreptul să solicite asiguratului o primă mai mare dacă se constată că s-au schimbat condițiile inițiale de asigurare.

În acest caz, avocații Dallbogg au arătat că mașinile au fost conduse în România, deși sunt înmatriculate în Bulgaria, prin urmare, condițiile de risc s-au schimbat. Cum în România daunalitatea este mai mare decât în Bulgaria, Dallbogg a solicitat o diferență de primă și, ulterior, a anulat mai multe polițe. De partea cealaltă, intermediarul susține că cererea Dallbogg nu este justificată, întrucât prețul polițelor vândute către români nu era același cu cel al asigurărilor vândute către bulgari.

Cu alte cuvinte, arată aceștia, diferența de risc era deja inclusă în primă, prețul “pentru români” find din start de 2-3 ori mai mare decât cel pentru bulgari, deși mașinile erau înmatriculate în aceeași țară. 

viewscnt
Afla mai multe despre
dallbogg
rca
asf