Analiștii financiari așteaptă creșteri ale dobânzilor în perioada următoare, ca urmare a inflației mai ridicate. Economiștii ING Bank se așteaptă ca Banca Națională a României să crească până la 3,5% dobânda cheie până la finele anului viitor și să restrângă treptat lichiditatea din piață, astfel încât rata ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt indexate ratele la creditele cu dobândă variabilă să ajungă la în proximitatea noii rate de politică monetară, cu aproape 1,5 puncte procentuale față de valoare curentă.
BNR a majorat dobânda cheie la 2,25% în ultima ședință de politică monetară, a doua creștere consecutivă din acest an, însă noua rată este insuficientă pentru ca dobânda să devină real-pozitivă, dat fiind faptul că BNR vede o inflație de 3,5% la finele anului.
Un sondaj în rândul CFA România, organizație cu 215 de membri certificați, arată că inflația este așteptată, în medie, să ajungă la 3,7% la finele anului.
ING Bank crede că rata inflației va ajunge la 3,2% la finele anului – estimările bazându-se pe un preț mai mic al petrolului decât cel din modelul BNR.
Pe de altă parte, ING consideră că banca centrală încearcă să balanseze creșterea ratei cheie și ancorarea anticipațiilor inflaționiste cu transmiterea de facto a acestor noi rate în dobânzile din piață, având în vedere că lasă o lichiditate ridicată în sistem, trasă zilnic prin facilitatea de depozit la 1,25%.
BNR vede o inflație de bază – indicator care elimină prețurile volatile și pe cele administrate – în creștere la finele anului la 3,3%, față de 2,9% în prognoza anterioară, și de 3,6% în 2019, peste intervalul țintit de 1,5-3,5%.
ING se așteaptă la încă două majorări de câte 0,25 puncte procentuale ale ratei cheie în acest an și încă trei în 2019. Totodată, analiștii băncii olandeze se așteaptă ca BNR să treacă gradual la un control mai strict al lichidității și să ajungă la unul ferm la finele anului. Astfel, în 2019 rata ROBOR la 3 luni va ajunge în proximitatea noii dobânzi cheie de 3,5% în 2019.
UniCredit Bank România estimează că BNR va crește mai rapid dobânda cheie, cu încă trei pași în acest an, astfel că rata va ajunge la 3% la finele anului și va fi păstrată și în 2019, în condițiile în care BNR Ttrebuie să acționeze în următoarele luni pentru a tempera așteptările inflaționiste prin temperarea consumului stimulat de impulsul fiscal foarte puternic.
UniCredit prognozează o rată a inflației la 3,4% la finele lui 2018, respectiv la 3,2% la finele lui 2019, și o rată a ROBOR la 3 luni de 3,05%, respectiv 3,1%.
Sondajul CFA România arată o rată medie a ROBOR cu scadență de 3 luni anticipată peste 12 luni este 2,95%, față de valoarea curentă de 2,06%.
Rata ROBOR a crescut de la sub 1% la sfârșitul verii anului trecut, după crica doi ani în care a stat la niveluri minime record și în care creditul în lei, mai ales cel pentru locuințe, a crescut puternic. Dobânzile mai mari ar putea aduce probleme financiare celor care s-au împrumutat în ultima perioadă și depind de fluctuațiile din piața monetară.
CITEȘTE ȘI Isărescu spune bancherilor să crească dobânzile la depozitele populației și susține că n-avem cum să ieșim singuri din zodia dobânzilor real-negativeGuvernatorul Mugur Isărescu anticipa că Statistica va publica miercuri o rată anuală a indicelui prețurilor de consum de „patru și ceva” pentru ianuarie. ING estimează că inflația anuală va sări la 4,1% de la 3,3% în decembrie, în timp ce prognoza UniCredit este pentru o rată de 4,3%.
Tot miercuri, Statistica va publica și datele semnal privind creșterea economică în trimestrul 4 de anul trecut și pentru întreg anul. După un avans foarte puternic de 8,8% în trimestrul 3, analiștii se așteaptă la o temperare a creșterii produsului intern brut.
ING vede o creștere economică de 7,1% pentru 2017 și de 4,7% în acest an, față de mediana respondenților la sondajul Bloomberg de 4,1%. Analiștii UniCredit sunt ceva mai rezervați, cu o prognoză de 6,6% pentru anul trecut și de 4,6% pentru acest an.