UPDATE Ilie Carabulea și fiul său, reținuți în dosarul de constituire de grup infracțional

UPDATE Ilie Carabulea și fiul său, reținuți în dosarul de constituire de grup infracțional
scris 2 mar 2016

UPDATE 23:00 Omul de afaceri Ilie Carabulea și fiul său Oprea-Nicolae Carabulea au fost reținuți, miercuri seară, de procurorii DIICOT Sibiu, după mai multe ore de audieri, în dosarul de constituire de grup infracțional organizat, abuz în serviciu și evaziune fiscală.


Omul de afaceri Ilie Carabulea a fost ridicat, miercuri după-amiază, de către procurori de la locuința sa din Sibiu și dus la audieri la sediul DIICOT, după mai multe percheziții într-un dosar în care este vizat și fiul său pentru constituirea unui grup infracțional organizat.

Urmărește-ne și pe Google News

Omul de afaceri Ilie Carabulea a fost ridicat de către anchetatori de la domiciliul său din municipiul Sibiu, după mai bine de zece ore de percheziții.

Carabulea a fost urcat într-o mașină cu numere de înmatriculare de Alba, fiind însoțit de mai mulți mascați și de anchetatori, scrie News.ro.

El a fost condus la sediul DIICOT Sibiu, unde, în cursul zilei de miercuri, au fost aduse și alte persoane vizate în dosarul de constituire de grup infracțional organizat, abuz în serviciu, fals informatic, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani.

Contestațiile față de Fisc s-au înmulțit de două ori și jumătate anul trecut. Mediul de business reclamă presiunea pusă pe inspectori CITEȘTE ȘI Contestațiile față de Fisc s-au înmulțit de două ori și jumătate anul trecut. Mediul de business reclamă presiunea pusă pe inspectori

Anchetatorii afirmă că zece persoane au calitatea de suspect în acest dosar, iar celelalte în calitate de martor, în total urmând să fie audiate 27 de persoane.

Perchezițiile de miercuri au vizat și sediul Carpatica Asig din Sibiu.

Miercuri, procurorii DIICOT au făcut mai multe percheziții în județele Sibiu, Ilfov și în București, la sediile societății de asigurări Carpatica și la domiciliile mai multor persoane.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că gruparea inițiată de fiul lui Ilie Carabulea, Oprea-Nicolae Carabulea, s-a dezvoltat pe fondul problemelor din piața asigurărilor, membrii grupării având convingerea că, după preluarea Astra SA, Fondul de Garantare nu dispune de resursele financiare pentru a prelua portofoliul de clienți al Carpatica Asig, mai ales în condițiile în care activele societății sunt insuficiente pentru îndeplinirea obligațiilor față de asigurați și bazându-se pe faptul că deschiderea procedurii de faliment nu este o opțiune pentru instituțiile de supraveghere, "o astfel de măsură contribuind decisiv și iremediabil la destabilizarea pieței asigurărilor".

Gruparea constituită de fiul lui Ilie Carabulea este acuzată că a produs un prejudiciu de aproximativ 70 de milioane de lei.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că omul de afaceri Ilie Carabulea și-ar fi determinat fiul, Oprea-Nicolae Carabulea, care a preluat în 2015 o parte din afacerile acestuia, să constituie o grupare infracțională pentru a-și proteja interesele financiare din cadrul Carpatica Asig.

Astfel, Oprea Carabulea, Daniel Micu, Georgeta Crideanu, Ana Popa și Angela Toncescu ar fi constituit un grup infracțional organizat pentru protejarea intereselor financiare pe care le aveau în cadrul Carpatica Asig și evitarea suspendării autorizației de funcționare de pe piața asigurărilor din România, "la inițiativa” lui Ilie Carabulea, arată sursele citate.

În 23 februarie, omul de afaceri Ilie Carabulea a fost audiat la Direcția Națională Anticorupție, în calitate de martor, în dosarul de corupție privind favorizarea societății de asigurări Carpatica, în care au fost puse sub acuzare mai multe persoane, printre care Daniel Tudor, fost vicepreședinte al ASF, și fosta soție a acestuia, senatorul Doina Tudor.

Într-un alt dosar care a vizat activitatea societății Carpatica, procurorii anticorupție i-au trimis în judecată, în 24 aprilie 2014, pe Dan Radu Rușanu, Ilie Carabulea, proprietar al firmelor SC Atlassib SRL și SC Transcar SRL, societăți prin intermediul cărora deținea și controla indirect societatea de asigurări Carpatica Asig SA, și pe Marian Mârzac, fost director general al SC Carpatica Asig SA, la data faptelor membru neexecutiv în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară, precum și societatea Carpatica Asig SA.

Potrivit anchetatorilor, Carabulea, Mustățea și Mârzac au constituit grupul infracțional care a urmărit protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica Asig SA și la care au aderat mai multe persoane. Dosarul vizează fapte de trafic de influență, cumpărare de influență, dare și luare de mită, folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității, fals, uz de fals și instigare la aceste fapte.

În dosarul respectiv, magistrații au dispus arestarea preventivă a lui Carabulea, acesta petrecându-și mare parte din anul 2014 în arest. Ulterior, măsura a fost înlocuită cu arestul la domiciliu și apoi cu măsura controlului judiciar.

În 2012, Carabulea a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la un an și șase luni de închisoare pentru dare de mită, în dosar mai fiind condamnat, pentru mai multe fapte de luare de mită, Florin Nicușor Apostu, fost prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Sibiu.

Carabulea a ispășit o parte din sentință în Penitenciarul Aiud, ulterior fiind eliberat condiționat.

viewscnt
Afla mai multe despre
carabulea
carpatica asig
procurori