Actualul președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Leonardo Badea, a fost avizat astăzi, prin votul PSD și ALDE, la audierile din comisiile de specialitate pentru funcția de președinte al instituției, urmând a fi confirmat și prin vot în plenul celor două Camere ale Parlamentului. În cursa pentru președinția ASF s-a înscris și vicepremierul Viorel Ștefan, dar acesta a pierdut susținerea liderului PSD, Liviu Dragnea.
În comisiile de specialitate, 39 de parlamentari PSD și ALDE au votat pentru Leonardo Badea, cei 21 de parlamentari ai opoziției votând împotrivă, în timp ce pentru Viorel Ștefan a fost înregistrat doar un vot pentru și 60 de abțineri.
Cele mai multe voturi pentru funcția de prim-vicepreședinte au fost primite de Elena Doina Dascălu, susținută de ALDE.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru funcția de vicepreședinte pentru instrumente financiare a primit cele mai multe voturi Marius Bota. Pentru funcția de vicepreședinte la sectorul asigurări reasigurări a fost câștigător Cristian Roșu, iar la funcția de vicepreședinte pentru sectorul pensiii private a primit cele mai multe voturi Ștefan Daniel Armeanu.
Cele mai multe voturi pentru calitatea de membru neexecutiv au fost primite de Birtalan Joszef, Gabriel Grădinescu, Aura Gabriela Socol și Ovidiu Wlassopol.
Candidații care au primit cele mai multe voturi vor fi propuși pentru votul final din Camera Deputaților, care ar urma să aibă loc mâine.
CITEȘTE ȘI GRAFIC Transilvania Broker de Asigurare, afaceri în creștere cu 12% la 9 luni și profit net substanțial mai mareVotul a fost deschis prin ridicarea mâinii, astfel că parlamentarii puterii au putut fi monitorizați cum votează.
Leonardo Badea este fost deputat PSD care i-a succedat lui Viorel Ștefan la conducerea comisiei de buget-finanțe din camera inferioară a Parlamentului, pentru ca apoi să demisioneze din Legislativ pentru a fi numit la conducerea ASF.
Vicepremierul Viorel Ștefan, ministru interimar al Cercetării și Inovării, care declarase pentru Profit.ro că s-a înscris în cursa pentru conducerea ASF, părea favorit pentru a-l înlocui pe Badea, dar evenimentele politice din PSD i-au dat peste cap calculele.
Demiterea președintelui PSD Dâmbovița, senatorul Adrian Țuțuianu, din partidul de guvernământ l-a determinat pe liderul PSD Liviu Dragnea să își retragă sprijinul pentru Viorel Ștefan și să-l susțină pe Leonardo Badea la șefia ASF pentru un nou mandat, având în vedere că cel din urmă este originar tot din Dâmbovița, fiind chiar coleg de facultate, în calitate de cadru didactic, cu Adrian Țuțuianu.
CITEȘTE ȘI Guvernul acordă 491 milioane lei ca ajutor de stat pentru 9 companii, care investesc în total 1,3 miliarde lei. Printre beneficiari, TeraPlast, Therme și Romaqua. LISTA completăÎntrebat recent dacă PSD a decis pe cine susține la șefia ASF - Viorel Ștefan sau Leonardo Badea - având în vedere că Viorel Ștefan a spus că nu va renunța la candidatură, liderul PSD, Liviu Dragnea, le-a spus jurnaliștilor: ”Vorbiți cu dl Ștefan. Dacă dl Ștefan și ceilalți colegi ar învăța, la câtă experiență și păr alb au, să fie mai tăcuți, ar fi mult mai bine”.
Președintele PSD Liviu Dragnea explicase, anterior, că îl susține pe Viorel Ștefan la șefia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), însă membrii CEx au ridicat o altă problemă în ședință, și anume faptul că lui Leonardo Badea, actualul șef ASF, i s-a promis, atunci când și-a depus prima dată candidatura, că va fi susținut pentru un al doilea mandat.
„Colegii au ridicat o problemă destul de delicată, nu neapărat cu culoare politică, dar umană. În sensul că lui Leo Badea i s-a cerut să-și depună candidatura la ASF, renunțând la mandatul de parlamentar, promitându-i-se că va fi susținut și pentru un alt mandat. Și nu ar fi fost corect sa nu fie susținut”, a declarat Liviu Dragnea, care a adăugat că Viorel Ștefan este susținut pentru multe lucruri, însă singurul reproș pe care îl are la adresa sa este faptul că nu a fost foarte hotărât în ultima perioadă.
Guvernul ar urma să adopte în perioada următoare actul de înființare a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), iar, cum primii membri ai Consiliului de Supraveghere ai Fondului vor fi numiți direct, surse politice afirmă că Viorel Ștefan ar putea fi numit într-o astfel de funcție.
CITEȘTE ȘI Operațiunea "Dividende de la companiile de stat pentru gaura din buget", episodul 4. Guvernul merge și la TranselectricaPentru funcții de conducere în ASF au candidat și actuali membri ai Consiliului ASF, ale căror mandate se încheie luna aceasta. Parlamentarii opoziției au ținut să îi chestioneze cu privire la fostul director general al NN Pensii Raluca Țintoiu, căreia i-a fost retrasă autorizația și aplicată o amendă de 100.000 lei, pe 13 aprilie 2017, după o decizie-fulger, luată de Consiliul ASF în doar câteva ore. Țintoiu era director general la NN Pensii din septembrie 2013. Motivul sancțiunii, care a venit la pachet cu cea mai mare amendă din istoria ASF (750.000 de lei pe care i-a plătit compania NN Pensii), îl constituie demersul NN de a își anunța clienții că nu este exclusă o naționalizare a pilonului II, de pensii private.
CITEȘTE ȘI BNR a publicat regulamentul privind creditarea persoanelor fizice. În ce condiții vor mai putea fi acordate împrumuturi peste limita maximă de îndatorarePe lista de candidați au mai figurat vicepreședintele Mihai Ursache, Claudia Sava, director în ASF, Andrei Micu, avizat anul trecut ca director general Exim România, Radu Toia, consilier ASF, și Adrian Simionescu, broker.
LISTA CU TOȚI CANDIDAȚII POATE FI CONSULTATĂ MAI JOS