În 2020, asigurătorii membri UNSAR au plătit despăgubiri de peste 11 milioane lei pentru cele mai mari 50 de daune aferente asigurărilor de locuințe - în creștere față de anul 2019 cu 16%.
Riscul care a generat cele mai mari despăgubiri a fost incendiul (peste 9,1 mil. lei, în creștere cu 11% față de 2019), urmat de alunecările de teren (peste 700.000 lei, în creștere cu 54%) și de inundații (peste 580.000 lei, în creștere cu 13%) – conform unei analize realizate la nivelul asociației.
„Incendiile rămân o amenințare importantă pentru locuințele noastre. Cu toate acestea, sunt și alte riscuri care generează daune importante și de care ar trebui să fim conștienți, cum ar fi inundațiile, furtul sau furtuna etc. Prin urmare, accesarea unei soluții pentru asigurarea locuinței și a bunurilor va face mereu diferența în cazul unei situații neprevăzute”, a declarat Adrian Marin, președinte UNSAR.
Incendiul continuă să fie riscul cu o rată ridicată de incidență, atât în cazul daunelor produse locuințelor, cât și în cazul proprietăților / bunurilor deținute de companii. Prin urmare, UNSAR și ARTS – Asociația Română pentru Tehnică de Securitate vin în sprijinul celor care ar putea fi amenințați de incendiu cu informații utile care îi pot ajuta. Mai multe detalii sunt disponibile în Ghidul informativ dedicat acestui risc.
„România este o țară expusă multor riscuri. Din păcate, de multe ori ne amintim de acest lucru doar atunci când au loc catastrofe naturale și când constatăm că multe locuințe nu sunt asigurate. Prin lipsa unei asigurări de locuință, românii continuă să fie vulnerabili în calea acestor fenomene catastrofale”, a completat președintele UNSAR.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În România, riscurile catastrofale (cutremur, inundații și alunecări de teren) pot fi acoperite prin polița obligatorie de asigurare (PAD) până la limita de 20.000 euro / 10.000 euro, în funcție de tipul construcției.