Guvernul vrea ca polițele de asigurare obligatorie a locuințelor să acopere și pagubele produse de furtuni. Prima de asigurare ar putea fi, însă, majorată

Guvernul vrea ca polițele de asigurare obligatorie a locuințelor să acopere și pagubele produse de furtuni. Prima de asigurare ar putea fi, însă, majorată
scris 30 iul 2018

Polița de asigurare obligatorie a locuințelor (PAD) ar putea acoperi și pagubele produse de furtuni, nu doar pe cele cauzate de cutremure de pământ, alunecări de teren sau inundații. Guvernul susțune un proiect de lege în acest sens, cu condiția clarificării dacă este necesară majorarea primelor de asigurare sau creșterea angajamentelor statului de susținere a Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: În prezent, PAD despăgubește proprietarii pentru daune provocate locuințelor ca urmare a cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor.  Așadar, cei care au locuințele avariate în urma furtunii nu vor avea parte de despăgubiri chiar dacă au polițe de asigurare obligatorie a locuinței.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai este interesant de știut: Necesitatea modificării PAD a apărut după ce furtuna din data de 17 septembrie, anul trecut, a condus la decesul a cinci persoane și la rănirea altor 26.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Primele rezultate pe piața restaurantelor ale fostului CEO Allianz-Țiriac: afaceri de peste 200.000 de lei cu un local în Centrul Vechi al Capitalei, controlat prin fiicele angajate la Allianz. Pierderile au fost duble CITEȘTE ȘI Primele rezultate pe piața restaurantelor ale fostului CEO Allianz-Țiriac: afaceri de peste 200.000 de lei cu un local în Centrul Vechi al Capitalei, controlat prin fiicele angajate la Allianz. Pierderile au fost duble

Profit.ro a relatat că o comisie, alcătuită din reprezentanți ai Autorității de Supraveghere Financiară și din principalii actori de pe piața asigurărilor, va pregăti modificarea de substanță a Legii actuale pentru asigurarea obligatorie a locuinței. Legislația ar fi trebuit modificată inclusive în sensul creșterii riscurilor acoperite de polița obligatorie.

Parlamentarii PMP nu au mai așteptat însă decizia autorităților în domeniu și au depus anul trecut o inițiaitivă legislativă care extinde sfera de acoperire a PAD.

Aleșii amintesc faptul că Guvernul a alocat peste 36 de milioane lei din Fondul de intervenție aflat la dispoziția acestuia pentru înlăturarea efectelor produse de furtuna din vestul țării, dar suma ar fi insuficientă și irelevantă având în vedere dimensiunea pagubelor produse.

Prin urmare, proiectul de lege propune modificarea definiției dezastrului natural din Legea nr.260/ 2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor.

Astfel, dezastrul natural, acoperit de PAD, va include ”cutremure de pământ, furtuni, alunecări de teren și inundații, ca fenomene naturale”.

Deficitul bugetar explodează la 1,61% din PIB la jumătatea anului. Ținta anuală de 3%, în pericol. Cheltuielile de personal și dobânzile, cele mai mari creșteri CITEȘTE ȘI Deficitul bugetar explodează la 1,61% din PIB la jumătatea anului. Ținta anuală de 3%, în pericol. Cheltuielile de personal și dobânzile, cele mai mari creșteri

Proiectul de lege a fost respins la finele lunii aprilie de către senatori, înainte ca Guvernul să apuce să transmită un punct de vedere Parlamentului, lucru care s-a întâmplat abia luna trecută. De altfel, deputații ar fi trebuit să întocmească un raport asupra proiectului până la finele lunii mai, dar se pare că au așteptat și avizul de la Palatul Victoria. 

Guvernul Dăncilă arată că este de acord cu prevederile proiectului, subliniind că legiuitorul, adică Parlamentul, poate interveni în domeniul asigurărilor prin reglementarea unor activități de asigurare obligatorie și a contractelor aferente.

Mai mult, Guvernul arată că susține adoptarea proiectului, dar cu condiția clarificării dacă este necesară majorarea primelor sau creșterea angajamentelor statului de susținere a Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

”Apreciem că este necesar să se clarifice dacă extinderea asigurării obligatorii de locuinșe inclusiv la urmările unor furtuni (desprinderea unor acoperiușuri/ mansarde care pot afecta inclusiv vieți omenești, menționate de autorii proiectului) nu ar implica inclusiv modificarea prin majorarea primelor de asigurare și/ sau creșterea obligațiilor statului, prin Ministerul Finanțelor Publice, de susținere financiară a PAID în situația creșterii plății ”compensațiilor necesare în cazul în care pagubele depășesc valoarea maximă care poate fi acoperită din resursele PAID și de către societatea de reasigurare în cazul producerii riscurilor asigurate” ”, a solicitat Executivul aleșilor, care trebuie să ia o decizie.

În prezent, valoarea maximă a despăgubirii este de 20.000 euro pentru fiecare locuință de tip A (cu structura de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic) și de 10.000 euro pentru fiecare locuință de tip B (cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic).

Președintele a promulgat legea prin care primăriile pot scuti populația și firmele de taxa pe apa de ploaie CITEȘTE ȘI Președintele a promulgat legea prin care primăriile pot scuti populația și firmele de taxa pe apa de ploaie

În plus, Guvernul recomandă și includerea în titlul legii a noi categorii de pagubă care ar putea fi acoperită de PAD.

Guvernul vrea ca polițele de asigurare obligatorie a locuințelor să acopere și pagubele produse de furtuni. Prima de asigurare ar putea fi, însă, majorată
Fără o Lege a manualului școlar aplicabilă, Guvernul a pregătit totuși hotărârea prin care Editura Pedagogică devine societate pe acțiuni, pentru a prelua monopolul editării manualelor CITEȘTE ȘI Fără o Lege a manualului școlar aplicabilă, Guvernul a pregătit totuși hotărârea prin care Editura Pedagogică devine societate pe acțiuni, pentru a prelua monopolul editării manualelor

Conform autorilor proiectului de lege, statisticile PAID arată că la sfârșitul lunii august 2017 erau asigurate doar 1,65 de milioane de locuințe, adică 18,5% din totalul de 8,92 milioane de locuințe. Totodată, în județul Timiș, unde a avut loc furtuna menționată,  gradul de cuprindere a asigurărilor facultative de locuințe este de maximum 20%, față de 28,63% cât este gradul de cuprindere al polițelor obligatorii.

Date din piața asigurărilor indică, de asemenea, că numărul dosarelor de daună deschise pentru pagube produse de furtună pe segmentul asigurărilor de locuințe s-a dublat în primele nouă luni ale anului, cea mai mare despăgubire ridicându-se la aproximativ 60.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
asigurare
obligatorie
locuinta
pad
furtuna
dezastru
lege
proiect
parlament
guvern
prima
paid