Proprietarii care au locuințele asigurate obligatoriu împotriva cutremurelor, inundațiilor și alunecărilor de teren vor putea primi despăgubiri și pentru daune provocate garajelor ori panourilor solare legate structural de locuințe, potrivit unor schimbări legislative pregătite de ASF. Datele oficiale arată că în acest an proprietarii cu locuințele asigurate au primit despăgubiri record de peste 21,8 milioane de lei, în special în urma cutremurelor din Gorj și Arad.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va aproba în curând o normă de aplicare la noua lege privind asigurarea obligatorie a locuințelor, care va schimba printre altele lista cazurilor în care NU se acordă despăgubiri prin contractul de asigurare PAD - asigurarea obligatorie pentru locuințe, arată HotNews.ro.
Norma scoasă în consultare de ASF elimină din lista excluderilor garajele si instalatiile solare, care în actuala legislație erau incluse la „anexele ce nu folosesc în mod direct scopului locativ al locuinței (garaje, magazii, șoproane, grajduri, jardiniere, pergole, împrejmuiri, pătule, depozite etc.), precum și instalațiile și amenajările speciale (piscine, saune, instalații solare sau eoliene, rampe auto etc.)".
Cu alte cuvinte, în cazul garajelor ori instalațiilor solare care sunt legate structural de locuință vor putea fi acordate despăgubiri în cazul producerii celor trei riscuri de dezastre naturale acoperite de polița PAD: cutremur, inundații și alunecări de teren.
Perioada de consultare publică pe această normă s-a încheiat și ASF va aproba în curând aceste modificări.
Despăgubiri record după cutremurele din Gorj și Arad: Plăți versus dosare respinse
PAID România, societatea care emite și gestionează asigurările obligatorii pentru locuințe a transmis detalii despre dosarele de daună deschise în acest an și în anul 2022, plățile făcute, dosarele respinse și motivele invocate pentru neplata respectivelor daune solicitate de asigurați.
Conform acestor date, în acest an au fost achitate despăgubiri în valoare de peste 21,8 milioane de lei pentru un număr de 2791 de dosare de daună, din care 2705 dosare au fost avizate în acest an.
Cele mai mari despăgubiri, de peste 18,2 milioane de lei, au fost plătite pentru daune provocate de cutremure.
Amintim că în acest an au avut loc două cutremure majore unul în luna februarie în județul Gorj și altul în luna iunie în Arad.
Spre comparație, în 2022, PAID a plătit despăgubiri de aproape 3 milioane de lei, cea mai mare parte din această sumă pentru daune provocate de inundații.
CITEȘTE ȘI Ghid ANAF pentru aplicarea facilităților fiscale acordate IT-iștilor, începând cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023
Sumele care pot fi primite de proprietari de la PAID, în baza polițelor obligatorii (PAD) - adica maxim 50.000 de lei sau 100.000 de lei, în funcție de prima anuală plătită 50 de lei (pentru locuințe din chirpici, paiată etc.) sau 130 de lei (locuințele din materiale mai rezistente).
Dacă cineva are avarii care depășesc această valoare, diferența ar trebui plătită de o altă firmă de asigurări dacă proprietarul și-a făcut și asigurare facultativă a locuinței, în completarea celei obligatorii.
572 de dosare respinse la plată în acest an. „Avariile preexistente” - principalul motiv
Nu toți cei care au avut locuințele asigurate obligatoriu au primit însă despăgubiri în urma evaluărilor experților de daune și aici intră în scenă așa numitele „excluderi” despre care am scris la începutul articolului, respectiv situații considerate neacoperite de contractul de asigurare.
3790 de dosare de daună au fost avizate în total în acest an, iar dintre acestea 572 de dosare au fost respinse de la plată, spun oficialii PAID.
Principalele motive invocate pentru neplata despăgubirilor au fost: avariile preexistente, lipsa legăturii de cauzalitate între evenimentul declarat și avariile constatate și neconfirmarea riscului avizat.
Spre comparație, în 2022, au fost respinse de la plata despăgubirilor 237 de dosare dintr-un total de 607 dosare avizate.
Principalele motive invocate anul trecut pentru neplata acestor daune au fost: neconfirmarea riscului avizat, lipsa legăturii de cauzalitate între evenimentul declarat și avariile constatate și daune provocate de alte riscuri decât cele acoperite prin contractul de asigurare.
Cât durează în medie plata unui dosar de daună: 42 de zile în acest an
La această întrebare, oficialii PAID spun că acest lucru variază.
- „PAID plătește dosarul de daună în maximum 5 zile de la depunerea ultimului document necesar la dosar. De aceea, dupa cutremurul din Gorj am plătit primele dosare la numai 8 zile de la cutremur.
- În practică, asigurații depun documentele cu anumite întârzieri (nu toate acestea datorându-li-se) și numărul mediu de zile scurse de la momentul avizării daunei și până la plată, în 2023 a fost de 42 de zile.”, a declarat pentru HotNews.ro Cosmin Tudor, directorul de dezvoltare al PAID România.
Efecte ale schimbării legii: Peste 2,2 milioane de polițe PAD valide la final de 2024
Oficialul PAID se așteaptă ca modificările aduse recent legii asigurării obligatorii a locuințelor să crească numărul românilor care își asigură locuințele, „în primul rând datorită notificărilor pe care primăriile sunt obligate să le transmită proprietarilor și apoi prin verificările de la Cartea Funciară.”
- „Sperăm să incheiem anul curent cu peste 2 milioane de locuințe asigurate (astăzi avem în vigoare 1.996.431 polițe), iar anul viitor să depășim 2,2 milioane de polițe valide la final de an.”, a mai spus Cosmin Tudor, directorul de dezvoltare PAID.
Prețul asigurării obligatorii pentru locuințele cu structura mai rezistentă, în special din orașe, a crescut de la 100 de lei la 130 de lei pe an, începând de sâmbătă, 11 noiembrie, în timp ce despăgubirea maximă în cazul unui dezastru produs de cutremur, inundații sau alunecări de teren a rămas aceeași - 100.000 de lei. Recentele modificări la lege vin cu 5 măsuri menite să-i determine pe proprietarii de locuințe să-și asigure casele.
Secțiune realizată în parteneriat cu ING
Să ai un business de succes înseamnă, printre altele, să-ți alegi un partener de drum care te înțelege și te însoțește cu soluții potrivite pentru fiecare etapă de dezvoltare.
ING îți susține afacerea cu soluții variate: de la informații despre cum accesezi fonduri europene, la consultanță de business și produse bancare. Asta înseamnă banking și mai și de la ING.