Program ”Primul Monument Restaurat": Credite bancare sau granturi de la autorități locale, garantate de stat

Program ”Primul Monument Restaurat": Credite bancare sau granturi de la autorități locale, garantate de stat
scris 14 nov 2023

Senatul a aprobat un proiect de lege care instituie programul multianual ”Primul Monument Restaurat", ca program guvernamental care are ca obiect facilitarea accesului persoanelor fizice și juridice la conservarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentelor prin contractarea de credite garantate de stat. Prin program vor putea fi acordate finanțări de maximum 70.000 euro, respectiv 140.000 euro în vederea restaurării unui imobil monument istoric sau a unei părți din acesta. Fondurile vor putea fi asigurate și din granturi ale autorităților locale, în limita bugetelor proprii aprobate în acest scop.  

Profit.ro organizează pe 27 noiembrie, cu transmisiune în direct inclusiv la PROFIT NEWS TV, cea de-a șasea ediție a Profit Financial.forum, cu lideri ai piețelor financiare și autorităților din domeniu, respectiv din conducerea Băncii Centrale, Guvernului, Ministerului de Finanțe, Autorității de Supraveghere Financiară, ca și cu manageri de top din bănci comerciale, companii din piața de capital, asigurări și administratori de fonduri

Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie adoptat de deputați și promulgat de șeful statului.

Urmărește-ne și pe Google News
Guvernul va declara anul viitor două noi zile libere, pe lângă sărbătorile legale CITEȘTE ȘI Guvernul va declara anul viitor două noi zile libere, pe lângă sărbătorile legale
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Conform proiectului, beneficiarul Programului îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

a) la data solicitării creditului garantat se încadrează intr-una din următoarele situații cu privire la regimul de proprietate:

1. persoana fizică deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția un imobil sau parte de imobil;

1.1 persoana fizică autorizată sau asimilată acesteia, respectiv oricare persoană fizică care are în proprietate un imobil cu afectațiune specialã.

2. la data solicitarii creditului garantat, proprietarii din cadrul asociației de proprietari detțin, în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția un imobil sau parte de imobil;

3. sub condiția aprobării prin hotărâre de guvern a unei scheme de ajutor de minimis/scheme de ajutor de stat referitoare al această situație, persoanele fizice de drept privat dețin un imobil sau parte de imobil;

b) restaureazä un singur monument, printr-un credit acordat și garantat in condițile Programului;

c) are calitatea de împrumutat în raport cu finantațorul.

Câți muncitori străini, din afara UE, au rămas în România, la 100.000 de avize de muncă anual. Nici măcar 10% dintre bangladeshi CITEȘTE ȘI Câți muncitori străini, din afara UE, au rămas în România, la 100.000 de avize de muncă anual. Nici măcar 10% dintre bangladeshi

Valoarea finanțării destinate, prin program, unui imobil sau unei părți de imobil deținute de o persoanã fizică în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția, poate fi de maximum 70.000 euro, echivalent lei, și este compusă din finanțarea acordată de instituția de credit, în valoare de maximum 66.500 EUR, și avansul plätit de beneficiar.

Finanțarea acordată de institutia de credit este garantată de stat, prin Ministerul Finanțelor, în procent de maximum 50%, exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente finanțări garantate, și acoperă maximum 95% din prețul acțiunilor de conservare, restaurare și punere în valoare, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a acestora.

În cazul in care se restaurează un imobil sau parte de imobil cu un beneficiar care se încadreazã in categorile prevăzute la punctele  2 și 3, de mai sus, valoarea finanțării poate fi cuprinsã intre 70.001 euro și maximum 140.000 euro, echivalent lei, și este compusă din finanțarea acordată de instituția de credit, cu o valoare cuprinsă între minimum 59.501 euro și maximum 119.000 euro, la care se adaugã avansul plătit de beneficiar.

Finanțarea acordat de instituția de credit este garantată de stat, prin Ministerul Finanțelor, în procent de maximum 60%, exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente finanțării garantate, și acoperã maximum 85% din prețul acțiunilor de conservare, restaurare si punere în valoare, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a acestora.

ULTIMA ORĂ Schimbări majore la regimul trotinetelor electrice: Asigurare obligatorie, test de circulație pentru a închiria sau conduce, majorare a vârstei CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Schimbări majore la regimul trotinetelor electrice: Asigurare obligatorie, test de circulație pentru a închiria sau conduce, majorare a vârstei

Prin acțiuni de conservare, restaurare și punere în valoare a unui monument eligibil pentru finanțare, se înțeleg elaborarea studillor, cercetărilor și a documentațiilor tehnico-economice necesare în vederea restaurării și puneri în valoare a unui monument, inclusiv prin construcții noi, plata taxelor aferente avizelor pentru obținerea autorizației de construire, realizarea lucrărilor, asigurarea servicilor de asistență tehnică - dirigenție de șantier, dacă de la ultima recepție la terminarea unor lucrări de consolidare a părții imobilului pentru care se solicită finanțare, altele decât lucrări de intervenție în primã urgență, au trecut mai muit de 10 ani până la data solicitării finanțării garantate.

Ministerul Finantelor este autorizat să mandateze Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijloci - SA - IFN, în vederea emiteri de garanții în numele și în contul statului, cu încadrarea în plafonul privind emiterea de garanții de cätre Guvern.

Plafonul anual al garantilor care pot fi emise, condițiile de acordare a acestora și de eligibilitate a băncilor și a persoanelor fizice, respectiv asociațiilor de proprietari, beneficiare ale Programului, precum ți regulile de gestionare a plafoanelor anuale și garanțiilor se stabilesc prin norme aprobate prin hotărâre a Guvernului.

În baza contractului de garantare, asupra imobilului se institue în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finantelor, precum și în favoarea finanțatorilor, proporțional cu procentul de garantare, un drept de ipotecă legală de rangul I, cu interdicția de înstrăinare pe o perioadă de 5 ani, și interdicția de grevare cu sarcini a acesteia pe toată durata garanției. În cazul rambursării anticipate a finanțării înainte de expirarea termenului de 5 ani, interdicțille de înstrăinare prevăzute se radiazã și nu se percepe comision de rambursare anticipată.

Proprietarii de imobile istorice în pericol, obligați să ia măsuri în termen de un an, altfel intervine statul. Pentru consolidarea la risc seismic, acord restrâns al proprietarilor CITEȘTE ȘI Proprietarii de imobile istorice în pericol, obligați să ia măsuri în termen de un an, altfel intervine statul. Pentru consolidarea la risc seismic, acord restrâns al proprietarilor

Finanțare sub formă de grant acordat de autoritățile administrației publice locale

Proiectul prevede și posibilitatea asigurării finanțării de autoritățile administrației publice locale prin bugetul local, în limita fondurilor aprobate anual cu aceastã destinație, sub formă de grant.

Contribuția autorităților administrației publice locale se poate asigura astfel: cel puțin 20%, dar nu mai mult de 80%, din fonduri aprobate anual cu aceastã destinație în bugetele locale/centrale sub forma de grant. Diferența până la 100% se asigură de către beneficiar. În cazul asociațiilor de proprietari, diferența se asigură din fondul de reparații al asociației și/sau din alte surse legal constitute.

viewscnt
Afla mai multe despre
imobil
monument
istoric
primul monument restaurat
credit
grant
senat