Tribunalul București a admis, luni, cererea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind deschiderea procedurii falimentului împotriva debitoarei Forte Asigurări și a numit lichidator judiciar provizoriu pe RTZ & Partners SPRL Filiala București.
“Respinge cererea formulată de creditorul Legal Expert SRL, ca inadmisibilă. Admite cererea petentei ASF. În temeiul articolului 250 raportat la articolul 262 din Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, dispune deschiderea procedurii falimentului împotriva debitoarei Forte Asigurări. (…) În temeiul articolelor 251 și 63 din Legea 85/2014 numește lichidator judiciar provizoriu pe RTZ & Partners SPRL Filiala București, care va îndeplini atribuțiile prevăzute din Legea 85/2014 cu o remunerație provizorie de 5.000 lei din averea debitoarei”, se arată în decizia instanței.
La finele lunii iunie, Consiliul ASF a constatat starea de insolvență a Forte Asigurări și a decis retragerea autorizației de funcționare a societății, concomitent cu promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment, potrivit Legii 85/2014.
“Anterior acestei decizii, Consiliul ASF a respins proiectul de achiziție prezentat de societatea BBP Bandenia PLC în vederea dobândirii, în mod direct, a unei participații calificate din capitalul social al Forte Asigurări. În urma analizării documentelor prezentate de potențialul achizitor s-a constatat că intenția de achiziție nu respectă prevederile legale aplicabile, din perspectiva prezentării unei documentații complete, a asigurării unui nivel suficient de transparență în ceea ce privește mecanismul de finanțare, precum și a îndeplinirii condițiilor indispensabile unei supravegheri eficiente a entității reglementate”, se arăta într-un comunicat al ASF dat publicității la 29 iunie.
CITEȘTE ȘI Directoratul Forte Asigurări și-a dat demisia și semnalează ASF situația extrem de delicată a companieiPotrivit ASF, BBP Bandenia PLC este o companie publică înregistrată în anul 2003, cu sediul la Londra, cu un capital social de 440 milioane de lire sterline.
“Consiliul ASF a luat notă de faptul că acționarul majoritar LGS Holding nu și-a respectat angajamentele repetate de majorare a capitalului societății în vederea restabilirii indicatorilor prudențiali și nici nu a luat măsuri pentru a asigura necesarul de lichiditate pe termen scurt și mediu”, se mai spune în comunicat.
Analiza situației asigurătorului a avut la bază, conform ASF, un pachet mai larg de 18 constatări rezultate în urma unei acțiuni de control inopinat desfășurate de autoritate în prima parte a acestui an și care a acoperit perioada 1 ianuarie 2015 – 31 martie 2016.
“Astfel, raportul de control a mai pus în evidență în cazul Forte Asigurări și următoarele deficiențe, respectiv active admise care nu acoperă rezervele tehnice brute cerute de normele în vigoare, coeficient de lichiditate subunitar, active lichide care nu permit acoperirea obligațiilor pe termen scurt față de asigurați, operațiuni de transfer de acțiuni ale societății realizate fără aprobarea ASF, precum și existența unor tranzacții suspecte din punctul de vedere al legislației specifice operațiunilor de spălare de bani, care vor fi sesizate organelor în drept”, se mai spunea în comunicat.
CITEȘTE ȘI Potențialii creditorii Forte Asigurări, circa 250, pot depune la FGA cererile de plată a datoriilorInstanța, prin decizia de luni, a ridicat administratorilor asigurătorilor dreptul de a reprezenta societatea, de a administra bunurile acesteia și de a dispune de ele și dispune dizolvarea societății debitoare.
“În temeiul articolului 253, aliniatele 1 și 2 din Legea 85/2014 dispune indisponibilizarea acțiunilor deținute de acționarii semnificativi ai societății debitoare sau de persoanele care au deținut funcții de conducere, în registrele speciale de evidență ținute de societatea debitoare sau în registrele independente. Constată că s-a dispus retragerea autorizației de funcționare a debitoarei prin Decizia ASF 1.332/05.07.2016. Dă dispoziție tuturor băncilor la care debitoarea are disponibil în conturi să nu dispună de acestea fără un ordin al judecătorului sindic sau al lichidatorului judiciar, obligația de înștiințare a băncilor revenindu-i lichidatorului judiciar. Dispune sigilarea bunurilor din averea debitoarei, în sarcina lichidatorului judiciar”, se arată în decizie.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ASF are pe masă trei oferte de lichidator judiciar al Forte Asigurări, în insolvență din iunieTribunalul București a fixat data de 23 decembrie 2016 ca termen limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanțelor asupra averii debitoarei. De asemenea, instanța a programat pentru data de 9 ianuarie prima ședință a adunării generale a creditorilor Forte Asigurări.
“Pune în vedere lichidatorului judiciar să efectueze în 60 de zile de la data pronunțării prezentei hotărâri inventarierea bunurilor debitoarei, să întocmească și să depună la dosar, în termen de 40 de zile de la desemnare, raportul prevăzut la articolul 258, litera a) și articolului 263, aliniatul 1 din Legea 85/2014. (…) Pune în vedere lichidatorului judiciar prevederile articolului 261 din Legea 85/2014 privind transmiterea rapoartelor a căror întocmire este obligatorie către ASF și către Fondul de garantare. (…) Fixează termen pentru analiza stadiului continuării procedurii data de 23.02.2017. Executorie potrivit articolului 256 din Legea 85/2014. Cu drept de apel, în termen de 7 zile de la comunicarea hotărârii prin publicare în Buletinul Procedurilor de Insolvență, ce va fi depus la Tribunalul București. Pronunțată în ședință publică, luni, 07.11.2016”, se mai arată în hotărârea instanței.
Fosta firmă a familiei Păunescu
Forte asigură, alături de Asirom, militarii români care operează pe câmpurile de luptă din afara țării. Aceeași firmă asigură CASCO automobilele aflate în folosința companiei Romgaz. Despre cele două contracte Profit.ro a scris în premieră.
Până la finele anului 2012, Forte a fost controlată de o firmă a familiei lui George Constantin Păunescu (Compania Hotelieră Intercontinental SA) și o societate de investiții din Elveția, Finmacht, care este prezentă, de asemenea, în multe dintre afacerile familiei Păunescu din media, finanțe, turism și industrie.
Ulterior, Finmacht a preluat acțiunile deținute la Forte de Compania Hotelieră Intercontinental și a făcut loc, treptat, firmei LGS Holding.
LGS a preluat aproape complet controlul Forte (99,97% din acțiuni) la începutul lui 2013 în urma a două majorări de capital în valoare de câte 500.000 de euro. Potrivit unui document al Consiliului Național al Audiovizualului, Forte este și în prezent acționar indirect la unul dintre posturile de radio deținute de grupul media al familiei Păunescu.
Înainte să fie denumită Forte Asigurări, compania a purtat denumirea de Institutul Român de Asigurări (IRASIG). Societatea a fost înființată în 1996 și relansată în 2008, când la conducere a fost adusă fosta echipă din fruntea Generali România, inclusiv directorul general Guglielmo Frinzi. La vremea aceea se vorbea inclusiv despre intenția firmei controlate de Bobby Păunescu de a vinde asigurări românilor din Italia.
În 2009, societatea și-a schimbat numele în Forte Asigurări. Cu excepția Monitorului Oficial, niciun document sau text jurnalistic existent în variantă electronică nu consemnează ieșirea vechilor acționari și intrarea LGS Holding în acționariatul Forte. Rapoartele fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor notează doar schimbarea denumirii companiei.