Membri ai Consiliului de Supraveghere al Forte Asigurări, cea de-a doua firmă de asigurare din România care a falimentat în ultimii doi ani, au fost amendați cu câte 50.000 de lei și le-a fost interzis pe 5 ani dreptul de a ocupa funcții care necesită aprobarea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Amenzile au fost aplicate Ruxandrei Pașca și lui Gabriel Țuțu, fiecare având statut de persoană semnificativă în Consiliu.
ASF le reproșează acestora că au dispus operațiuni comerciale care au afectat patrimoniul firmei de asigurări.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Recursul la aceste sancțiuni poate fi depus în 30 de zile.
Potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) remise la solicitarea Profit.ro, în prima parte a anului, instituția a primit circa 250 de petiții prin care asigurații Forte Asigurări reclamau faptul că societatea întârzie plata despăgubirilor în baza polițelor deținute.
La finele lunii iunie, Consiliul ASF a admis propunerea venită din partea sectorului de asigurări din cadrul instituției și a decis ridicarea licenței Forte Asigurări și formularea unei cereri pentru intrarea în faliment a firmei care asigură militarii români aflați pe teatrele de operațiuni din afara țării.
De asemenea, ASF a sesizat DIICOT și DNA în legătură cu situația de la Forte Asigurări.
Conform ASF, acționarii Forte Asigurări ar fi trebuit să aducă la capitalul social aporturi în numerar de 7 milioane de lei până la 31.12.2015 și 26,67 milioane de lei până la finele lunii februarie a acestui an, bani necesari pentru acoperirea deficitului de capital și de lichiditate al societății.
CITEȘTE ȘI Există și acționari de asigurători fericiți. NN Asigurări de Viață propune dividende de 17,5 mil. lei din profitul pe 2015La începutul lunii aprilie, se mai arată în decizie, Forte Asigurări avea datorii exigibile cu scadența depășită de 9,7 milioane de lei.
Forte Asigurări și-a început activitatea în 1996 sub denumirea Irasig și practică asigurări generale.
Acționarii companiei sunt LGS Holding Limited (Marea Britanie), care deține un pachet de acțiuni reprezentând 99,97% din capitalul social, și OMV Petrom, cu o participație de 0,03%.