CertAsig: Mai puțin de 10% din cele 14.000 companii românești din IT au asigurare de răspundere profesională

CertAsig: Mai puțin de 10% din cele 14.000 companii românești din IT au asigurare de răspundere profesională
scris 21 feb 2017

Asigurarea de răspundere civilă profesională pentru dezvoltatori și consultanți IT va fi un produs tot mai cerut în acest an, în condițiile în care mai puțin de 10% din cele 14.000 companii IT din România, care generează afaceri de peste 4 miliarde euro anual, au acest gen de asigurare, iar potențialii investitori străini sunt atenți la acest aspect, potrivit unui comunicat publicat marți de compania de asigurări specializată pe produse corporate Certasig.

În cazul companiilor respective, care au peste 75.000 de angajați, asigurarea de răspundere profesională este o cerință standard venită din partea potențialilor clienți străini, potrivit asigurătorului, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”În cazul în care doresc să se extindă la nivel internațional și să concureze pentru proiecte mai substanțiale și mai profitabile, companiile de IT din România vor trebui pur și simplu să fie pregătite și asigurate corespunzător”, a afirmat directorul general al Certasig, James Grindley.

Creșterea cererii pentru acest gen de produs vine în contextul în care consultanții si dezvoltatorii IT sunt din ce în ce mai expuși la consecințe legale din partea clienților nemulțumiți.

Astfel, în cazul unor defecțiuni de sisteme, al unor pierderi de date sau probleme de securitate IT, dezvoltatorii IT pot fi obligați să plătească despăgubiri semnificative clienților, în plus față de pierderile de venituri.

FOTO Cum ar putea arăta Galaxy S8 CITEȘTE ȘI FOTO Cum ar putea arăta Galaxy S8

Produsele de asigurare specializate pentru companiile IT acoperă mai multe potențiale riscuri, cum ar fi neglijența accidentală generatoare de pierderi financiare, costuri ale potențialelor compensații plătibile clienților, rambursarea tarifelor achitate de clienți sau riscul neachitării facturilor restante.

Totodată, asigurarea poate fi extinsă pentru a acoperi inclusiv agenți legali sau sub-contractori ai consultantului IT asigurat.

Un alt produs care ar putea fi mai cerut în acest an, potrivit Certasig, este asigurarea pentru fermele eoliene, care oferă acoperire în cazul unor potențiale pierderi de venituri cauzate de condiții nefavorabile de vânt.

În plus, există o creștere semnificativă a interesului din partea proprietarilor si companiilor de silvicultură și exploatarea lemnului pentru asigurări forestiere, în condițiile în care rata de penetrare a acestor asigurări rămâne surprinzător de scăzută.

Certasig poate oferi, în aces sens, acoperire de bază în caz de incendii, fulgere, explozii și impactul aeronavelor. Riscuri suplimentare includ condițiile meteorologice nefavorabile precum vânt, ciclon, grindină, îngheț, zăpadă și gheață, alunecări de teren și inundații și cheltuieli generate de stingerea incendiilor.

Certasig a subscris, în primele nouă luni ale anului trecut, prime de 9,8 milioane de euro, în stagnare față de evoluția din perioada similară a anului 2015. Daunele achitate au crescut cu 12%, la 3,74 milioane de euro, potrivit datelor transmise de companie.

Asigurătorul român este controlat din 2007 de Royalton Capital Investors II, un fond de investiții cu sediul în Luxemburg.

viewscnt
Afla mai multe despre
certasig
asigurare de raspundere profesionala