Capitalul social al companiei care vinde polițe obligatorii pentru locuințe, PAID România, va crește de la 77,367 milioane de lei la 193,418 milioane de lei, prin încorporarea de rezerve în valoare de 116,05 milioane de lei, conform datelor Profit.ro.
Operațiunea, după ce va fi aprobată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), va fi însoțită de majorarea valorii nominale a acțiunilor de la 4 lei la 10 lei.
UPDATE 21.11.2024, ora 16.30
"Infuzia de capital arată încrederea acționarilor în companie și crește imaginea internațională a PAID Romania din punctul de vedere al reasigurătorilor. De de asemenea, prin această infuzie de capital, compania își garantează și își protejează reținerea proprie din programele de reasigurare. Când ai reținere proprie mai mare, accesul la piețele de reasigurare crește și prețul reasigurării este mai mic", a explicat pentru Profit.ro directorul general adjunct al companiei, Cosmin Tudor.
Profit.ro a anunțat, în primăvara acestui an, că creșterea costurilor cu reasigurarea și cu daunele au tăiat putenirc din profitul net al companiei. Detalii AICI.
La mijlocul acestui an, compania și-a majorat cu 100 milioane de euro, la 1,3 miliarde de euro programul de reasigurare. Detalii AICI.
În evidențele companiei, structura acționariatului este formată din Groupama Asigurari - 15%, Astra Asigurări (în faliment) - 15%, Allianz-Țiriac Unit (fosta Gothaer Asigurări) - 15%, UNIQA Asigurari - 5,5%, City Insurance - 5,5%, Generali Romania - 11%, Carpatica Asig (în faliment) - 5,5%, ABC Insurance - 11%, Euroins Romania (în faliment) - 5,5%, Grawe Romania - 5,5% și Signal Iduna Asigurări - 5,5%.
Profit.ro a anunțat în octombrie că Infinity Capital (fostul SIF Oltenia), direct sau prin vehiculul Gravity Capital Investments, controlează 26% din acțiunile PAID, după ce a preluat titlurile deținute de Astra Asigurări, Carpatica Asig și City Insurance, pentru care a plătit aproape 37,50 milioane de lei. Mai multe detalii AICI.
În primăvara acestui an, ABC Insurance a cumpărat cu aproximativ 6 milioane de lei un pachet de acțiuni reprezentând 5,5% din capitalul PAID Romania, titlurile fiind vândute de CertAsig, asigurător intrat faliment în anul 2020.
CITEȘTE ȘI Transilvania Broker, cu nou acționar majoritar ceh, pregătește lansarea unei firme de consultanță complexă la credite și produse de investițiiÎn 2023, veniturile PAID din prime subscrise au crescut la 205,29 milioane de lei, de la 177,967 milioane de lei în anul precedent.
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID România) a fost înființată în septembrie 2009.
Cunoscute și sub denumirea PAD, primele polițe au fost emise de PAID în iulie 2010.
Fondul locativ național numără peste 9 milioane de locuințe și, raportat la numărul de polițe, gradul de cuprindere în asigurare se situa la 21,21% la 31 decembrie 2023.
La începutul lunii noiembrie, compania a anunțat că gradul de acoperire al locuințelor asigurate împotriva dezastrelor naturale la nivel național a depășit 24%.
CITEȘTE ȘI O nouă companie aeriană românească a primit aviz pentru zboruri directe spre SUA. Anul trecut, o aeronavă i-a fost blocată în FranțaPotrivit legii, toți proprietarii de locuințe au obligația de a încheia o poliță de asigurare împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor) în limita sumei asigurate de 10.000 sau 20.000 euro, în funcție de structura constructivă a locuinței asigurate.
În funcție de suma asigurată, valoarea primei este de 50 lei, respectiv 130 lei, echivalentul în lei la momentul plății.
Proprietarii care nu își asigură locuințele pot fi amendați de autoritățile locale cu până la 500 lei. În practică, însă, amenzile nu sunt aplicate, primarii nedorind să își nemulțumească alegătorii cu astfel de acțiuni.