Astra contestă în instanță decizia prin care ASF a declanșat falimentul asigurătorului

Astra contestă în instanță decizia prin care ASF a declanșat falimentul asigurătorului

Sursa foto: Laszlo Raduly

scris 9 sep 2015

Astra Asigurări a înregistrat, luni, la Curtea de Apel București, o cerere privind anularea deciziei prin care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a declanșat falimentul companiei deținute de omul de afaceri Dan Adamescu.

Președintele ASF, Mișu Negrițoiu, a anunțat, la 26 august, că instituția a decis închiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială, revocarea administratorului special, stabilirea stării de insolvență, declanșarea procedurii de faliment și retragerea autorizației de funcționare a Astra, al treilea jucător local după nivelul primelor subscrise în 2014.

Urmărește-ne și pe Google News

Decizia privind Astra a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 31 august.

În dosar, ASF are calitatea de pârât, iar Astra, The Nova Group Investments Romania și Epsilon Estate Provider sunt reclamanți.

The Nova Group Investments România deține un pachet de acțiuni reprezentând 72,71% din capitalul social al Astra, iar Epsilon Estate Provider are o cotă de 26,28%.

Ambele companii sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Instanța nu a stabilit primul termen în proces.

ASF a instituit, prin Decizia 42/18.02.2014, procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei Astra, a suspendat conducerea și a numit KPMG administrator special, după ce a constat că  asigurătorul are nevoie de capital suplimentar.

Două luni mai tărziu, KPMG Advisory a prezentat ASF un plan de redresare a asigurătorului, care stabilea necesitatea majorării capitalului social al Astra în mai multe etape, în decurs de aproximativ un an, cu suma de 490 milioane de lei, din care, într-o primă fază, cu aproximativ 70 milioane de lei. Planul a fost aprobat de ASF în data de 7 aprilie 2014.

După o lună, acționarii Astra au aprobat planul de majorare a capitalului social cu 490 milioane de lei.

În octombrie 2014, Astra și-a majorat capitalul cu 65,1 milioane de lei, în cadrul primei etape, la 257,8 milioane de lei.

În noiembrie 2013, grupul francez AXA a anunțat vânzarea subsidiarei locale către Astra Asigurări, tranzacția fiind aprobată de Consiliului Concurenței.

În septembrie 2014 tranzacția a eșuat, după ce grupul francez a anulat contractual de vânzare încheiat cu Astra.

Trei luni mai târziu, Certinvest și SIF Transilvania au anunțat încheierea unui acord de preluare a operațiunilor AXA din România.

În luna iulie a acestui an, ASF a respins proiectul de achiziție.

KPMG Advisory a anunțat, la 19 august, că operațiunea de majorare cu 425 milioane de lei a capitalului Astra Asigurări a eșuat, după ce acționarii nu au subscris titlurile scoase la vânzare în a treia etapă a operațiunii.

În primele două etape ale majorării, asigurătorul a atras doar 134.000 lei.

"Planul de redresare a Astra include mai multe elemente, dintre acestea majorarea capitalului societății fiind probabil cel mai important. Cu toate acestea, decizia de investire pare să nu se fi materializat, cel mai probabil pentru că între așteptările acționarilor existenți și riscurile percepute în circumstanțele date de către noii investitori a existat un decalaj care nu a putut fi surmontat, în ciuda eforturilor noastre susținute, cât și ale ASF, pentru atragerea în proces și pentru menținerea unei comunicări continue cu un număr semnificativ de terți investitori strategici, de prim rang la nivel european și internațional, cu apetit de intrare pe piața românească a asigurărilor", se spunea într-un comunicat al KPMG Advisory remis Profit.ro.

În ceea ce privește viitorul imediat, administratorul afirma că vor fi reanalizate opțiunile legal posibile, având în vedere faptul că, din analizele efectuate în dezvoltarea planului de redresare, nu au fost identificate variante fezabile privind redresarea Astra fără majorarea capitalului social.

"Nu credem că un plan alternativ la planul actual de redresare ar putea fi conceput fără elementul de majorare a capitalului. Astfel, după clarificarea rezultatului subscrierilor, vom fi în măsură să prezentăm concluziile noastre, precum și măsurile pe care le propunem în consecință spre aprobarea AS”, se mai arăta în comunicatul KPMG.

Astra a devenit liderul pieței asigurărilor în 2010 și a ocupat prima poziție până în 2013.

La finele anului 2014, compania a coborât pe locul trei, fiind devansată de Allianz-Țiriac și Omniasig.

În 2014, piața asigurărilor generale și de viață din România a scăzut cu 0,5%, la 8,09 miliarde de lei, potrivit datelor ASF.

Cu o cotă de 9,52%, Astra a subscris prime de 777,24 milioane de lei în 2014, în scădere cu 16,6% față de anul precedent.

După pierderi de 917,3 milioane de lei în 2013, societatea a înregistrat un profit net 30,7 milioane de lei.

Principalele clase de asigurări în portofoliul Astra sunt RCA - 463,36 milioane de lei, CASCO - 150,6 milioane de lei, bunuri - 64,98 milioane de lei și medicale - 63,7 milioane de lei.

Potrivit datelor anunțate de președintele ASF, Astra are 1,8 milioane de clienți și 2,5 milioane de polițe în vigoare.

Astra are un capital social de 257,9 milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
astra
asf
faliment
proces
decizie