Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a înregistrat 5.100 de petiții în primul semestru al acestui an, în scădere cu 13,4% față de iunie 2014, cei mai reclamați asigurători fiind Astra - 21,5%, Euroins - 17,8% și City Insurance - 13,9%, potrivit datelor instituției.
Astra este al treilea asigurător după nivelul primelor subscrise în 2014. ASF a anunțat, în urmă cu o săptămână, că a restras autorizația de fucționare și a solicitat intrarea în insolvență.
În urmă cu un an, petițiile au însumat 5.889, cele mai multe de la Astra – 25,5%, Euroins – 31,9% și City Insurance – 8,2%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Din analiza datelor raportate de către societățile de asigurare la ASF se constată că cele 5.100 petiții, analizate și soluționate în mod unic pe petent în primele șase luni ale anului, reprezintă 1,09% din numărul total de daune avizate de către asigurători (467.051) și 0,03% din numărul total al contractelor de asigurare aflate în vigoare la sfârșitul perioadei analizate (15.459.306)”, se arată într-un comunicat al ASF remis joi Profit.ro.
Potrivit ASF, patru societăți de asigurare au înregistrat scăderi ale numărului de petiții, și anume Euroins SA (-51,9%), Uniqa Asigurări (-46,74%), Astra (-27,13%) și Omniasig VIG (-10,21%).
Celelalte societăți de asigurare au înregistrat creșteri ale petițiilor în perioada analizată. Creșteri semnificative au consemnat Asirom VIG - 81,2%, Carpatica Asig - 74,4% și City Insurance 47%,, cele trei societăți de asigurare însumând un procent de 34,3% din totalul petițiilor unice înregistrate în perioada analizată.
“Dacă în anul 2014, 58,3% dintre petiții erau determinate de doi asigurători care aveau anumite practici incorecte, determinând nemulțumirea semnificativă a consumatorilor, în primul semestru al acestui an se constată o scădere semnificativă a acestora, raportat la iunie 2014, de la 57,5% la 39,24%, ca urmare a măsurilor ASF (administrare specială la Astra și control inopinat pe petiții la Euroins, convocarea repetată în cadrul Direcției Protecția Consumatorilor a asigurătorilor cu probleme și instituirea, în cadrul direcției, a unui sistem de monitorizare)“, se spune în comunicatul ASF.
În cazul companiilor la care au fost constatate creșteri semnificative ale petițiilor, Asirom VIG, Carpatica Asig și City Insurance, reprezentanții societăților au fost chemați pentru clarificări și s-au propus măsuri specifice activității de supraveghere și control.
Analiza numărului de petiții pentru primele zece societăți de asigurare cu cele mai multe petiții în perioada analizată evidențiază faptul că Asirom VIG înregistrează cea mai mare pondere a numărului de petiții în raport cu indicatorii analizați, deși are o cotă de piață de 7,11%, care reprezintă puțin mai mult de jumătate din cota de piață înregistrată de Allianz-Țiriac Asigurări - 12,2%.