Numărul clienților care au cumpărat asigurări de la sucursala Astra din Ungaria se ridică la aproximativ 100.000, arată date oficiale consultate de Profit.ro. Fondul de Garantare a Asiguraților, entitatea care a preluat activitatea de constatare și evaluare a daunelor după ridicarea licenței Astra, vrea deja să contracteze o firmă care să se ocupe special de daunele suportate de clienții din țara vecină.
Astra Biztosito, sucursala de la Budapesta a companiei falimentare Astra Asigurări, are peste 100.000 de clienți în țara vecină, arată date oficiale consultate de Profit.ro. Pentru că legea din România nu face diferențe în ceea ce privește cetățenia clienților ce urmează să fie despăgubiți, maghiarii trebuie să se adreseze aceluiași organism ca și românii, adică Fondul de Garantare a Asiguraților. Acesta din urmă caută deja o firmă specializată pe care să o plătească pentru a gestiona situația clienților de peste graniță.
Portofoliul Astra din Ungaria este format, ca și în România, în cea mai mare parte din polițe de răspundere civilă auto (RCA). Aceasta înseamnă că, deși în prezent numărul dosarelor de daună nu este foarte mare, potențialul de contagiune este unul ridicat. Șoferii cu asigurări RCA la Astra aflate încă în vigoare pot comite oricând accidente, în care alte persoane sunt păgubite. Pe lângă polițe RCA (70% din portofoliu), Astra mai vindea în Ungaria asigurări CASCO, de locuință, dar și de viață. Astra mai are afaceri și în Slovacia și Germania, însă dimesniunile sunt considerabil mai mici decât în Ungaria.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Afaceri în creștere sub administrare specială
În ciuda faptului că se afla în administrare special la nivel central, vânzările companiei în Ungaria au urcat de trei ori mai repede decât piața . Potrivit datelor statistice publicate de Asociația Asigurătorilor din Ungaria (MABISZ), la finalul lunii iunie 2015, afacerile Astra Biztosito (sucursala din Ungaria a companiei Astra Asigurări) au totalizat 2,8 miliarde forinți (8,9 milioane euro), în creștere cu 7,7% față de primul semetru din 2014. Potrivit cifrelor MABISZ - care includ rezultatele financiare pentru 32 de asigurători membri ai asociației, piață de asigurări din Ungaria s-a majorat cu 2,1% până la 453 miliarde forinți (1,4 miliarde euro).
Astfel, pe fondul raportării unei rate de creștere superioare mediei de piață, cota de piață a sucursalei Astra se majorase de la 0,59%, în semestrul1 din 2014, la 0,62% la 30 iunie a.c., plasându-se pe poziția 21 în ierarhia asigurătorilor locali.
Pe clase de asigurări, circa 79% din subscrierile ASTRA Biztosito s-au concentrat pe segmentul de asigurări RCA: 2,2 miliarde forinți (sau 7 milioane euro). Pe această linie de asigurări, Astra Biztosito este a zecea companie ca subscrieri (dintr-un total de 15), cota de piață a asiguratorului majorându-se de la 3,53% la 3,66% în primul semestru din 2015.
Români și unguri sub aceeași umbrelă
După ridicarea licenței de funcționare și declanșarea procedurilor de faliment la Astra Asigurări, singura entitate abilitată să gestioneze dosarele de daună este Fondul de Garantare a Asiguraților, fapt valabil pentru toți clienții, indiferent de naționalitate. Aceeași instituție va plăti și daunele, la final.
Pentru a putea gestiona situația, FGA are dreptul legal de a contracta firme specializate în domeniu, lucru pe care a început deja să îl facă. Foarte important, orice firmă care percepe comision pentru gestionarea dosarului de daună se află în afara legii. Plata efectivă a daunelor va începe abia după ce instanțele de judecată vor confirma falimentul Astra Asigurări, dacă acest lucru se va întâmpla.
Potrivit procedurii explicate deja de ASF, până când Fondul de Garantare va trece efectiv la plata daunelor va mai dura câteva luni. În primul rând, cererea ASF privind falimentul Astra va trebui aprobată definitiv de o instanță. În acest sens, ea va ajunge inițial la Tribunalul București și, ulterior, dacă se va face apel, la Curtea de Apel București. Din momentul în care judecătorii Curții își vor da acordul, va mai dura încă cel puțin 30 de zile până când Fondul va intra în acțiune. Ghidul privind pașii ce trebuie urmați pentru a solicita despăgubiri de la Fond poate fi găsit pe site-ul ASF.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis ridicarea licenței și declanșarea procedurilor de faliment pentru Astra Asigurări. După un an și jumătate de administrare specială sub managementul KPMG, compania avea lichidități apropiate de zero și o nevoie de capital de aproape 1 miliard de lei. Potrivit legii, după începerea procedurilor de lichidare, organismul care va gestiona plata daunelor este Fondul de Garantare a Asiguraților. FGA va achita către creditorii Astra sume a căror valoare nu poate depăși 450.000 de lei per dosar (100.000 de euro). Fondul este alimentat din contribuțiile tuturor firmelor de asigurare din România.
În cazul în care disponibilitățile nu sunt suficiente pentru a acoperi datoriile Astra, FGA poate solicita majorarea cotelor de contribuție de până la 10 ori și, de asemenea, poate recurge la contractarea unui împrumut cu garanție de la statul român.