Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a consemnat, la finele primelor nouă luni, un excedent de 28,3 milioane de lei, aproape triplu față de rezultatul din perioada similară a anului 2014, pe fondul avansului veniturilor cu 2,5% și al reducerii cheltuielilor cu 14,6%, a anunțat instituția.
În primele șase luni, creșterea veniturilor a fost de 6,7%, iar scăderea cheltuielilor de 15,4%, potrivit datelor anunțate de instituție în august.
Veniturile autorității au însumat 117,9 milioane de lei și au crescut cu 2,57% în primele nouă luni ale acestui an, deși, susține instutuția, contribuțiile entităților reglementate, autorizate și supravegheate de ASF au fost reduse de la 1 ianuarie 2015.
Defalcat, veniturile generate de sectorul “Instrumente și Investiții Financiare” au scăzut cu 14,62% față de aceeași perioadă a anului 2014, în urma reducerii semnificative a tranacțiilor bursiere și nerealizării încasărilor estimate din derularea ofertelor publice de vânzare - cumpărare - preluare.
“De asemenea, una dintre cauzele diminuării încasărilor o reprezintă reducerea cotelor și comisioanelor pe piața de capital de la 15 septembrie 2014, respectiv de la 1 ianuarie 2015 (reducerea cu 25% a cotei la valoarea tranzacțiilor, cu 33% a cotei la valoarea ofertelor publice de cumpărare, cu 80% a cotei la valoarea ofertelor publice de vânzare, cu 16,6% a cotei la valoarea ofertelor publice de preluare, cu 6,03% a cotei lunare aplicate asupra activului net al fondurilor de investiții)”, se arată în comunicatul ASF.
În perioada analizată, sectorul “Asigurări - Reasigurări” a generat un volum al încasărilor de 48,1 milioane de lei (40,79% din încasările totale ale ASF în primele nouă luni), în urcare cu 29,88%, față de intervalul similar al anului trecut.
Creșterea a fost efectul, în principal, încasării unor debite restante.
Pe sectorul “Pensii Private”, veniturile au atins 29,4 milioane de lei (24,94% din încasările totale ale ASF în intervalul menționat), cu 18,47% mai mult față de perioada similară a anului 2014.
“Sursa principală a încasărilor în cadrul acestui sector, în perioada de analiză, este reprezentată de contribuțiile plătite de entitățile din sistemul de pensii administrate privat - administratorii de fonduri (Pilonul II)”, se precizează în comunicat.
Diferența de 1,73% din totalul veniturilor realizate de către ASF în primele nouă luni ale anului o reprezintă venituri proprii din alte surse (dobânzi, venituri din chirii etc.).
“ASF are în vedere analizarea și reducerea în continuare a contribuțiilor entităților din piața financiară non-bancară pe măsura creșterii activității în piață și a optimizării proceselor de reglementare, autorizare-avizare și supraveghere”, se menționează în comunicat.
Cheltuielile totale ale ASF au atins 89,5 milioane de lei și au scăzut cu 14,57% față de perioada similară a anului 2014.
“În intervalul ianuarie-septembrie, cheltuielile cu personalul au scăzut cu 20,44% față de primele nouă luni ale anului 2014. Cheltuielile de personal reprezintă 59,2% din totalul veniturilor realizate, iar gradul de realizare pe primele nouă luni din 2015 reprezintă 88,4% din prevederile bugetare. Ponderea cheltuielilor cu personalul, inclusiv contribuțiile la asigurările sociale și impozite, a scăzut în primele nouă luni ale anului 2015 la 59,2% din totalul veniturilor realizate, față de 76,3% în aceeași perioadă a anului trecut”, se arată în comunicat.
ASF se finanțează integral din venituri proprii extrabugetare.
Instituția autorizează, reglementează, supraveghează și controlează entitățile prezente pe piața financiară non-bancară din România.
ASF a fost înființată în 2013 prin preluarea și reorganizarea tuturor atribuțiilor și prerogativelor Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).