Situația companiei Astra Asigurări ar fi fost alta dacă ar fi existat Legea privind redresarea și rezoluția asigurătorilor, care ar fi permis intervenția timpurie a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) în vederea redresării, înainte ca asigurătorul să intre în procedura de faliment, a declarat marți prim-vicepreședintele ASF, Cornel Coca Constantinescu, în cadrul unei conferințe de specialitate.
"Ar fi fost potrivit ca Astra Asigurări să intre într-un plan de redresare mai devreme, astfel încât să se poată echilibra, ca intervenție timpurie a ASF", a menționat Cornel Coca Constantinescu, întrebat fiind care ar fi fost situația Astra dacă ar fi existat legea rezoluției în urmă cu unul sau doi ani.
Acesta a subliniat că este foarte importantă structura portofoliului unei companii care poate intra în redresare sau rezoluție. "Riscurile la care era expusă societatea puteau fi identificate, astfel încât timpul ar fi trecut în favoarea companiei. În ceea ce privește structura portofoliului, Astra Asigurări este o societate care deține și asigurări de viață, nu doar asigurări generale, nu numai RCA, ci și alte tipuri tipuri de asigurări care au mult mai multă consistență", a mai spus prim-vicepreședintele ASF.
Constantinescu a mai spus că ASF are, în prezent, posibilitatea unei intervenții timpurii, în sensul că trece de la măsuri active la măsuri proactive. Prin mecanismul de rezoluție se dorește o intervenție a autorității în cazul în care o companie de asigurare nu poate îndeplini cerințele legale, înainte de a intra în faliment.
ASF a anunțat la finalul lunii ianuarie că a decis aplicarea măsurilor de rezoluție în cazul societății de asigurări Carpatica Asig, ceea ce presupune preluarea companiei de către autoritate în vederea redresării, respectiv vânzării.
Sursa: Agerpres