Volumul creditelor ipotecare în lei acordate de bănci s-a dublat în ultimele trei luni din 2023, raportat la situația înregistrată în perioada similară din 2022, și a depășit 10 miliarde de lei, potrivit celor mai noi date publicate de Banca Națională a României, citate într-un comunicat al unei companii imobiliare.
"Piața de creditare revine în forță, după o perioadă extrem de grea marcată de incertitudini și costuri de finanțare ridicate. Tot mai mulți români caută acum să ia un împrumut și sunt din ce în ce mai interesați să colaboreze cu un broker de credite pentru a obține cele mai avantajoase condiții de finanțare. O revenire spectaculoasă a tranzacțiilor realizate prin credit a putut fi observată în 2023, pe fondul ofertelor de dobândă fixă tot mai bune venite din partea băncilor în special în a doua jumătate a anului, de care mulți români au decis să profite, fie pentru a-și cumpăra o locuință, fie pentru a refinanța un credit ipotecar existent. Astfel, volumul creditelor ipotecare în lei acordate de bănci s-a dublat în ultimele trei luni din 2023, dacă ne raportăm la situația înregistrată în perioada similară din 2022, și a depășit 10 miliarde de lei, potrivit celor mai noi date publicate de Banca Națională a României", conform Imobiliare.ro Finance.
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În același timp, 187.500 de imobile au fost tranzacționate la nivel național, în creștere cu 3% față de 2022, arată datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
Din total, 49.700 au fost apartamente, segment unde se poate observa un avans cu circa 9% față de sfârșitul anului precedent.
Pe ansamblul anului trecut, a fost consemnat un avans de 31% al volumului creditelor ipotecare în lei, până la 31 miliarde de lei. În cazul creditelor de consum, avansul a fost de 13% în această perioadă, până la circa 28,7 miliarde de lei.
"Estimăm că din totalul creditelor ipotecare acordate aproximativ 35% au fost intermediate de brokeri. Ponderea împrumuturilor intermediate de acești specialiști crește de la un an la altul, dar continuă să se situeze sub media înregistrată la nivel european, care depășește 50%", menționează sursa citată.
Specialiștii diviziei de brokeraj de credite a companiei imobiliare estimează reduceri ale dobânzilor variabile începând de la jumătatea acestui an, în condițiile în care scăderea prognozată a inflației va reduce și mai mult presiunea existentă asupra dobânzilor. Această tendință poate fi observată deja în oferta de dobânzi fixe prezentă, la ora actuală, pe piață, subliniază compania de profil.
Pe de altă parte, aceștia prognozează o scumpire a locuințelor în 2024, pe fondul majorării cotei reduse de TVA de la 5% la 9% pentru locuințele de până la 120.000 euro, declinului alarmant al ofertei de proprietăți disponibile la nivelul pieței rezidențiale, dar și al unei potențiale creștere a cererii pe fondul reducerii dobânzilor.
"Nu recomandăm cumpărătorilor să încerce să ghicească direcția în care merge piața, bazându-se pe zvonuri sau așteptări nerealiste. A lua o decizie de achiziție bazată pe acest gen de informație se poate dovedi a fi foarte păguboasă, am văzut destule cazuri. Dacă cineva are o nevoie de locuire acum, cel mai bine este să facă achiziția cât mai curând", a declarat Dan Niculae, managing director Imobiliare.ro Finance.