APAPR vrea includerea eurobondurilor din România în programul de achiziții de urgență al BCE

APAPR vrea includerea eurobondurilor din România în programul de achiziții de urgență al BCE
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 11 iun 2020

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a solicitat autorităților europene să includă eurobondurile emise de România în programul de achiziții de urgență al Băncii Centrale Europene (BCE), destinat reducerii efectelor pandemiei.

Achizițiile BCE vizează exclusiv titluri de împrumut din zona euro, însă APAPR și entitățile similare din Croația și Bulgaria au solicitat, printr-o scrisoare adresată Comisiei Europene și BCE, extinderea programului de stimulare și către statele care nu adoptat încă euro.

Urmărește-ne și pe Google News
BCE se așteaptă la o recesiune mai gravă în zona euro decât în restul lumii CITEȘTE ȘI BCE se așteaptă la o recesiune mai gravă în zona euro decât în restul lumii

De menționat este faptul că Bulgaria și Croația sunt foarte aproape de a intra în anticamera zonei euro, ERM II (mecanismul cursului de schimb -n.r.). Cele două state au solicitat aderarea la ERM II, o perioadă obligatorie de doi ani înainte de adoptarea monedei europene, și ar putea intra oficial în anticamera zonei euro chiar din luna iulie.

Extinderea programului de achiziții ar avea ca efect "injectarea în economia românească a miliarde de euro", ar crește lichiditatea eurobondurilor românești, ar stabiliza randamentele și ar reduce prima de risc. Totodată, o astfel de mutare ar avea un impact pozitiv asupra activității investiționale a fondurilor de pensii, care au plasamente consistente în obligațiuni suverane, notează Reuters.

Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a majorat programul de achiziții de urgență în perioada pandemiei până la 1.350 miliarde de euro, în încercarea de a stimula relansarea economiilor din zona euro. Programul de achiziții de active în regim de urgență a fost lansat în luna martie, cu un plafon inițial de 750 miliarde de euro.

Banca Centrală Europeană a agreat deja cu Banca Națională a României (BNR) implementarea unei linii repo de 4,5 miliarde de euro, care va fi în vigoare până la sfârșitul anului 2020 sau atât timp cât va fi necesar. Astfel, BCE va ajuta BNR să rezolve problemele de lichiditate în euro de pe piața locală. În cadrul unei linii repo, BCE furnizează lichiditate în euro unei bănci centrale străine în schimbul unor garanții de înaltă calitate denominate în euro. Astfel de garanții ar putea fi inclusiv eurobonduri suverane, emise de statul român, chiar dacă România nu este membră a zonei euro.
viewscnt
Afla mai multe despre
apapr
euronduri romania
bce
bce titluri romanesti
eurobonsuri
program bce
zona euro