Robustețe pe bursa românească

Robustețe pe bursa românească

Sursa foto: Shutter999 / dreamstime.com

scris 10 iun 2020

Deși ziua a fost de corecții pe piețele de acțiuni dezvoltate, iar în România Parlamentul a adoptat o lege care poate restrânge fluxurile de numerar ale investitorilor instituționali nerezidenți, sesiunea de la BVB a fost una pozitivă.

După 2 sesiuni de deprecieri, Bursa de Valori București a reușit o închidere favorabilă astăzi, un rol decisiv jucându-l ricoșeul de 1,72%, până la prețul de 1,1850 lei/acțiune al titlurilor Fondul Proprietatea (FP), la o zi după ajustarea ex-dividend. Schimburile pe acest emitent au însumat echivalentul a 5,33 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News

În această dimineață, Fondul, cel mai important acționar minoritar al Hidroelectrica, a criticat un proiect de lege care ar urma să întârzie listarea producătorului de energie hidro pe bursă. „Este incorectă încercarea introducerii unor astfel de obstacole, care riscă să împiedice potențialul economic al țării”, a declarat sud-africanul Johan Meyer, managerul FP din partea companiei de administrare Franklin Templeton, făcând trimitere la actul normativ care prevede sistarea pentru o perioadă de 2 ani ale unor active ale statului.

Administratorii de fonduri critică proiectul de lege care poate întârzia listarea Hidroelectrica la bursă CITEȘTE ȘI Administratorii de fonduri critică proiectul de lege care poate întârzia listarea Hidroelectrica la bursă

Un vot favorabil Camera Deputaților, însă, în această dimineață, pe această lege o trimite către promulgare la Președinție. Deși actul normativ, pe termen mediu, are potențialul de a frâna intrări de capital ale nerezidenților, reacția în piață a fost bună, iar cotațiile au rezistat.

Indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,18%, iar indicele reprezentativ BET a câștigat 0,19%, până la nivelul de 8.830,41 puncte unde, sub aspect tehnic, gravitează în zona mediei mobile exponențiale de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, așa cum se vede pe graficul atașat.

Robustețe pe bursa românească

Acțiunea-fanion a pieței locale, cea a Băncii Transilvania (TLV), a avut, de asemenea, o închidere cu 0,46% peste referință, la palierul de cotare de 2,2000 lei/acțiune, pe transferuri de 3,59 milioane lei. Este o mișcare pe contrasens și față de bursele europene care au avut o sesiune preponderant negativă: -0,81% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,10% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,82% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,70% pentru indicele DAX30 din Germania, -0,30% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -1,18% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,33% pentru indicele PX de la Praga.

Prețul plătit de piața de capital românească a fost plătit mai degrabă la nivelul volumelor. Rulajul pieței de acțiuni abia a fost de 34,38 milioane lei (7,11 milioane euro), cu aproximativ 40% mai mic decât în sesiunile precedente. Titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au acaparat aproape un sfert din această activitate, cu tranzacțiile sale de 9,00 milioane lei. Cotrația a suferit un recul de 1,08%, până la prețul de 12,86 lei/acțiune.

Pe contrasens, o altă acțiune bancară devenită lichidă din luna aprilie, cea a Erste Group AG (EBS), a coborât cu 1,72%, pe volume echivalente cu 4,71 milioane lei în accord cu evoluția sa de pe piața principal din Viena.

Acțiunile Apple au șters declinul provocat de pandemie și au atins un nou maxim record CITEȘTE ȘI Acțiunile Apple au șters declinul provocat de pandemie și au atins un nou maxim record

Dacă indicele financiar BET-FI a supraperformat pieței cu o apreciere de 0,43%, până la nivelul de 43.306,57 puncte, tractat de acțiunile Fondul Proprietatea, în schimb, celălalt indice sectorial, BET-NG care măsoară parcursul titlurilor de pe segmental de energie și utilități a fost aproape inert, cu un declin de 0,03%. Nici nu au fost ordinele care să îl miște. Doar pe 2 acțiuni a fost deposit reperul unor transferuri de 1 milion de lei.

Astfel, titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au corectat cu 0,42%, până la prețul de 19,08 lei/acțiune, pe al 4-lea rulaj al zilei, de 3,99 milioane lei, în ziua în care compania care operează central nuclear-electrică de la Cernavodă a anunțat că a constituit la Exmbank un depozit la termen în valoare de 63,42 milioane lei, cu scadența pe 9 decembrie 2020 și care poartă o dobândă anualizată de 2,70%.

La același capitol, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au urcat cu 0,80%, până la prețul de 31,50 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,50 milioane lei, iar titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat cu 1,03%, până la prețul de 0,3360 lei/acțiune, pe o activitate de aproape 919.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
erste