ANALIZĂ PROFIT TV Tranzacții deal cu vin și dobânzi neschimbate la București

ANALIZĂ PROFIT TV Tranzacții deal cu vin și dobânzi neschimbate la București
scris 4 oct 2019

După o deschidere puternic negativă, când datele venite au ridicat noi îngrijorări cu privire la starea economiei americane, principalii indici bursieri de pe Wall Street au revenit pe final și au terminat sesiunea de ieri cu câștiguri.

Dacă indicele manufacturier PMI realizat marți de Institute for Supply Management (ISM) a scăzut în septembrie cu 1,3 puncte, până la un nivel de 47,8 puncte, cel mai scăzut după iunie 2009 (când practic se încheia recesiunea), ieri a fost publicat indicele non-manufacturier, cifra de 52,6 fiind cu 3,8 puncte sub citirea din august și cea mai redusă din ultimii trei ani. Rebound-ul de aseară a venit în principal în urma faptului că acum peste 90% dintre participanții la piață șe așteaptă ca Federal Reserve (FED) să reducă iarăși, la ședința de la finalul lunii, rata dobânzii. Pariurile de stimulare vin înaintea reuniunii de săptămâna viitoare între reprezentanții comerciali din Statele Unite ale Americii (SUA) și China, deoarece ambele țări încearcă să încheie un acord pentru a ameliora această situație incertă.

Șpagă pentru inspectori ANPC la mai multe restaurante asiatice din București. Dezvăluirile unei foste angajate CITEȘTE ȘI Șpagă pentru inspectori ANPC la mai multe restaurante asiatice din București. Dezvăluirile unei foste angajate
Urmărește-ne și pe Google News

După ce a suferit miercuri cea mai mare pierdere zilnică (-3,23%) din ultimii trei ani și jumătate, indicele londonez FTSE100 a scăzut și ieri (-0,63%) până la 7078 puncte, adică cel mai redus nivel de la jumătatea lunii august, tras în jos de îngrijorările tot mai mari cu privire la sănătatea economiei britanice. Asta pentru că, pe de-o parte, datele venite ieri au confirmat că sectorul serviciilor din Regatul Unit a intrat în contracție în septembrie (49,5 puncte), iar pe de altă parte lira sterlină (GBP) s-a apreciat pe fondul speranțelor unui acord Brexit și a unui dolar (USD) mai slab în urma cifrelor economice din Statele Unite. În același timp indicele CAC40 de la Paris a crescut (+0,30%) după pierderile mari din ultimele zile, în timp ce bursa de la Frankfurt a rămas închisă cu ocazia sărbătoririi Zilei Unității Germane, sărbătoarea națională, adoptată după reunificarea politică, legislativă, teritorială și administrativă a Germaniei de acum fix 29 ani.

După corecțiile din zilele precedente, principalii indici de la Bursa de Valori București (BVB) au încheiat sesiunea de ieri indecis, după evoluții lipsite de volatilitate și fără o direcție clară. În schimb volumele au fost spectaculoase, de 25,48 milioane euro, însă 19,11 milioane au însemnat tranzacția deal prin care Lorimer Ventures Limited, filială deținută în Cipru de fondul de investiții administrat de Horizon Capital, cunoscut pentru plasamentele sale din Ucraina, și-a vândut pachetul de 4,54 milioane acțiuni Purcari Wineries (WINE), reprezentând 22,69% din capitalul social al producătorului de vinuri. Tranzacția accelerată s-a realizat la prețul de 20,00 lei pe acțiune, adică cu 5% sub prețul de închidere de ieri. În rest cele mai lichide acțiuni au fost Banca Transilvania (TLV 0,00%), BRD Groupe Societe Generale (BRD +0,57%), Purcari Wineries (WINE -2,33%), Fondul Proprietatea (FP +0,86%) și Erste Group Bank (EBS 0,00%).

Pe forex dolarul neozeelandez (NZD) și cel australian (AUD) au câștigat teren în raport cu celelalte valute importante, în timp ce la polul opus s-au aflat francul elvețian (CHF) și dolarul canadian (CAD). EUR/RON continuă să evolueze în jurul cotației rotunde 4,7500, cursul stabilit de Banca Națională a României (BNR) fiind 4,7483. Ieri, Consiliul de Administrație al băncii a anunțat menținerea ratei dobânzii de politică monetară la 2,50% pe an.

Guvernatorul Mugur Isărescu a afirmat că, în contextul în care marile bănci centrale au anunțat politici de reducere a dobânzilor, prin decizia de a menține neschimbată dobânda BNR și-a întărit politica monetară. Guvernatorul a avertizat, însă, că nu orice derapaj fiscal poate fi combătut de o politică monetară întărită, însă nu se așteaptă ca într-un an electoral să existe ajustări importante ale politicii fiscale, dar că acestea sunt necesare pentru ajustarea dezechilibrului extern, în condițiile în care echilibrarea nu se poate face doar printr-o depreciere a monedei naționale.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa