Principalii indici bursieri americani au încheiat mixt sesiunea de ieri, cu scădere pentru NASDAQ (-0,59%) și indecis pentru DJIA (-0,07%) și S&P500 (-0,08%, care a stabilit intraday un nou maxim istoric), în plin sezon al raportărilor financiare trimestriale și în anticiparea ședinței de politică monetară a Federal Reserve (FED), așteptată să anunțe astăzi reducerea cu 25 puncte de bază a ratelor de dobândă.
Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare
Pe partea corporativă, companiile de medicamente Merck (+3,53%) și Pfizer (+2,49%) au câștigat după ce și-au revizuit în creștere prognozele. Au crescut și acțiunile General Motors (+4,28%), după ce veniturile în trimestrul trei au întrecut așteptările, chiar în ciuda unei greve estimată că ar fi costat producătorul de automobile circa 3 miliarde dolari. În schimb Alphabet (-2,12%), compania mamă Google, a scăzut după ce a raportat costuri mărite care au depășit creșterea vânzărilor de publicitate online, dar pierderi mai mari au înregistrat Tesla (-3,51%) și Apple (-2,31%), după ce gigantul tehnologic stabilise chiar cu o zi înainte o cotație istorică record de 249 dolari pe acțiune.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Evoluții neconcludente și preponderent negative și pe piețele bursiere europene ieri, investitorii fiind în așteptarea detaliilor despre posibilitatea alegerilor anticipate în Marea Britanie. Până la urmă, seara s-a decis ca alegerile generale să aibă loc în 12 decembrie, după ce modificările care includ vârsta alegătorilor, voturile cetățenilor Uniunii Europene (UE) și data de 9 decembrie au fost respinse. Așadar, scena este pregătită pentru alegerile generale, care vor stabili o nouă majoritate pentru un mandat al premierului Boris Johnson, o schimbare surpriză cu un câștig pentru laburișt, sau un alt parlament suspendat. Acțiunile BP au pierdut pe bursa londoneză 3,80%, pe fondul unei scăderi de 40% a profitului net la trimestrul trei, în timp ce titlurile companiei daneze de energie electrică Orsted (-7,44%) au scăzut după ce a anunțat un plan de reduceri de locuri de muncă. Și acțiunile Swedbank (-3,26%) s-au depreciat, deoarece grupul bancar nordico-baltic riscă amenzi după ce autoritatea de reglementare financiară din Estonia a deschis un dosar pentru infracțiuni împotriva filialei estoniene.
La București continuă tendința pozitivă din ultima perioadă, iar indicii autohtoni stabilesc noi maxime ale ultimilor ani, însă activitatea de tranzacționare rămâne extrem de redusă, volumele de ieri fiind de doar 3,61 milioane euro, cea mai redusă din ultimeletrei săptămâni. Și sunt șanse ca, așa cum s-a întâmplat de obicei, sezonul raportărilor financiare trimestriale să menține această stare de expectativă a investitorilor. Cele mai mari rulaje s-au făcut ieri pe titlurile Fondul Proprietatea (FP -0,42%), Banca Transilvania (TLV +0,20%), OMV Petrom (SNP +1,63%), Romgaz (SNG 0,00%) și TeraPlast (TRP +1,44%), după ce compania a publicat rezultatele financiare la nouă luni, ce au indicat o creștere cu 51% a venitului net, la 33,75 milioane lei.
Pe piața valutară doar două monede importante au ieșit în evidență în ultimele 24 ore, și anume dolarul australian (AUD, +2,45% față de coșul valutelor importante) și cel canadian (CAD, -2,50%), înaintea ședinței de politică monetară a Băncii Canadei (BOC). În altă ordine de idei leul s-a depreciat, cursul stabilit de Banca Națională a României (BNR) pentru EUR/RON fiind de 4,7567.
Nimic de semnalat referitor la principalele mărfuri tranzacționate, petrol și aur, ale căror cotații au scăzut ieri, la fel ca și contractele futures pentru cafea și zahăr.