ANALIZĂ PROFIT TV Săptămâna începe cu creșterea puternică a cotațiilor petrolului și, în general, cu aversiune la risc

ANALIZĂ PROFIT TV Săptămâna începe cu creșterea puternică a cotațiilor petrolului și, în general, cu aversiune la risc
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 17 sep 2019

Povestea de ieri din piețele financiare a fost despre petrol, căci am consemnat a patra cea mai mare creștere pe parcursul unei zile din istorie.Totul a început după ce, așa cum aminteam în postarea precedentă, mai multe atacuri cu drone care au avut loc sâmbătă împotriva unor unități majore de producție a țițeiului din Arabia Saudită au obligat regatul să reducă producția la jumătate.

Atacul a fost revendicat de rebeli din Yemen, care sunt susținuți de Iran, și au provocat pierderea unei producții de 5,7 milioane barili de petrol pe zi, respectiv 50% din producția de petrol a regatului, aceasta fiind considerată cea mai mare perturbare a pieței petrolului din istorie. Președintele Trump a spus că, ”dacă va fi nevoie”, va apela la rezervele strategice ale Statelor Unite (SUA) pentru a asigura oferta de petrol. După o deschidere cu gap azi noapte, cotațiile au mai coborât pe finalul sesiunii asiatice și celei europene, pentru a crește din nou în timpul sesiunii americane, prețurile la finalul zilei fiind cu circa 13% mai mari față de finalul săptămânii precedente, respectiv 62 dolari pe baril pentru USCrude și 67 dolari pe baril pentru UKBrent.

CONFIRMARE Terenul fostei fabrici Helitube a fost vândut. Cea mai scumpă tranzacție pe piața locală a terenurilor din prima jumătate a anului CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Terenul fostei fabrici Helitube a fost vândut. Cea mai scumpă tranzacție pe piața locală a terenurilor din prima jumătate a anului
Urmărește-ne și pe Google News

După patru ședințe consecutive de creșteri, principalii indici bursieri europeni au deschis săptămâna cu pierderi, în contextul în care evenimentul din weekend de care aminteam mai devreme a redus apetitul la risc al investitorilor, unul influențat pe de altă parte și de cifrele economice (mai mici decât așteptările) venite ieri din China. Încetinirea activităților economice s-a agravat în luna august, când vânzările cu amănuntul au continuat tendința descendentă (creștere de doar 7,5% față de anul trecut), iar producția industrială a înregistrat cea mai lentă creștere (4,4%) din ultimii peste 17 ani, evident pe fondul extinderii impactului războiului comercial cu Statele Unite ale Americii (SUA) și a reducerii cererii interne.  companiile aeriene au fost printre perdante.

Și pe Wall Street am asistat la o închidere pe roșu, în contextul general de aversiune la risc și refugiu în activele safe heaven. Însă companiile din domeniul producției și exportului de petrol au înregistrat câștiguri, susținute evident de avansul puternic al cotațiilor petrolului, printre acestea aflându-se ConocoPhillips (+9,05%), BakerHughes (+4,80%), PetroChina (+3,92%), BP (+3,91%) sau Chevron (+2,16%). De notat că sindicatul United Auto Workers, care reprezintă muncitori din SUA și Canada, a intrat în grevă pentru prima dată în 12 ani, în timp ce PurduePharma, producătorul OxyContin, a solicitat falimentul cu un plan de peste 10 miliarde dolari pentru soluționarea a 2000 de procese în urma vânzărilor de analgezice dependente.

Săptămâna a început pe verde la Bursa de Valori București (BVB), variațiile cotațiilor principalilor indici locali fiind un pic mai mari decât cele precedente. Însă volumele de tranzacționare rămân modeste, de 4,87 milioane euro, concentrate, așa după cum ne-am obișnuit, pe doar trei emitenți, pe care cu siguranță îi bănuiți și pe care s-au efectuat două treimi din rulajele de ieri. Astfel în topul lichidității s-au aflat acțiunile Fondul Proprietatea (FP +0,44%, compania a achiziționat săptămâna trecută, în cadrul programului de răscumpărare aprobat de acționari, a achiziționat de piață un număr de 11,50 milioane acțiuni proprii pentru care a plătit 13,16 milioane de lei), OMV Petrom (SNP +1,10%) și Banca Transilvania (TLV +0,64%), urmate de Romgaz (SNG +0,88%) și BRD Groupe Societe Generale (BRD +0,29%).

Pe FX dolarul american (USD) a câștigat teren în raport cu valutele majore, singura excepție fiind dolarul canadian (CAD), care a profitat de creșterea puternică a cotațiilor țițeiului. Și lira sterlină (GBP) s-a depreciat în lipsa vreunui progres în discuțiile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană (EU). Primul ministru Boris Johnson a sărit peste conferința de presă din cauza protestelor și singura știre a fost că ambele părți au fost de acord să accelereze planurile și discuțiile.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa