ANALIZĂ PROFIT TV Piețele au început săptămâna liniștit în așteptarea negocierilor comerciale SUA-China

ANALIZĂ PROFIT TV Piețele au început săptămâna liniștit în așteptarea negocierilor comerciale SUA-China
scris 8 oct 2019

După o evoluție cu suișuri și coborâșuri, principalii indici bursieri americani au închis ziua de ieri cu scăderi, aproape de minimele sesiunii, catalizatorul principal fiind un raport Fox Business despre China, care ar fi dispusă să încheie un acord comercial, dar doar pe un număr limitat de subiecte și cu planuri de a lăsa discuțiile mai dure pentru anul viitor.

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

Oficialii comerciali americani și chinezi încep o nouă rundă de discuții care vizează încetarea războiului comercial, cu o săptămână înaintea unei programate majorari a tarifelor pentru bunuri chinezești în valoare de 250 miliarde dolari. Dealtfel președintele Donald Trump a avertizat că se va trece la majorarea de la 25% la 30% a taxelor dacă nu se va face niciun progres. În altă ordine de idei tranzacția de 63 miliarde dolari prin care compania americană biofarmaceutică AbbVie ar deveni proprietarul Allergan, compania care produce Botox, este ținta unei investigații aprofundate din partea autorităților americane, Comisia pentru Comerț solicitând noi informații din partea celor două companii și extinzând investigația peste termenul inițial de 30 de zile. Allergan, companie înregistrată în Dublin, Irlanda, a renunțat în 2016 la un plan de fuziune cu compania farmaceutică Pfizer. Dacă în iunie, în momentul anunțării tranzacției, acțiunile AbbVie scăzuseră cu aproape 20% (de la 78 la 66 dolari pe acțiune), în ultima perioadă cotația a crescut la 74 dolari pe acțiune, în timp ce tilturile Allergan continuă să se mențină la 168 dolari, după ce au crescut aproape 30% în momentul anunțului (de la 130 la 168 dolari pe acțiune), însă prețul oferit de AbbVie este chiar mai mare, de 188,24 dolari pe acțiune.

Urmărește-ne și pe Google News
China și-a majorat rezervele de aur cu peste 100 de tone în contextul războiului comercial cu SUA CITEȘTE ȘI China și-a majorat rezervele de aur cu peste 100 de tone în contextul războiului comercial cu SUA
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Pe celelalte piețe bursiere importante săptămâna a început liniștit, mai ales în Asia, cu piețele din China și Hong Kong rămase închise și o scădere mică la Tokyo (Nikkei225 -0,16%), în timp ce în Europa a fost o zi verde, însă, cu excepția burselor din Scandinavia, oscilațiile au fost de mică amplitudine în așteptarea desfășurărilor din negocierile Statele Unite (SUA) - China, respectiv Brexit, unde prim ministrul britanic Boris Johnson nu reușește să-i convingă pe europeni, care au formulat obiecții clare, cu un plan sustenabil de acord.

Zi complet verde și la București după corecțiile de săptămâna trecută, însă volumele de tranzacționare au fost iarăși extrem de reduse, de numai 4,07 milioane euro. Iar aproape jumătate din rulajele de ieri s-au efectuat cu acțiunile Fondul Proprietatea (FP +1,72%), urmate în topul lichidității de aceleași trei titluri  care începând din septembrie 2020 vor intra în structura indicelui FTSE Global All Cap, respectiv BRD Groupe Societe Generale (BRD +0,71%, unde fondurile NN, cei mai mari jucători din piața pensiilor administrate privat, au anunțat că au dețineri de peste 5%), Banca Transilvania (TLV +0,84%) și Romgaz (SNG +0,54%). Cum este și normal, obiectivul următor anunțat al conducerii bursei este, într-un orizont de timp de cel puțin 2 ani, îndeplinirea criteriilor MSCI, unde deocamdată România nici măcar nu se află pe lista de așteptare pentru atribuirea statutului de piață emergentă. Aici ștacheta este mai înaltă, fiind nevoie de cel puțin 3-4 emitenți care să îndeplinească o masă critică de capitalizare, free-float și lichiditate. În prezent, doar Banca Transilvania (TLV) se califică la toate categoriile impuse de evaluatori, în timp ce alți 3 emitenți au oscilații neconcludente în apropierea respectivelor praguri. OMV Petrom (SNP) are capitalizarea necesară, dar nu întrunește criteriile de lichiditate, Romgaz (SNG) este lichidă, dar nu atinge decât episodic valoarea de piață, iar BRD Groupe Societe Generale are principala problemă la nivelul free-float-ului. Listarea Hidroelectrica ar rezolva instantaneu îndeplinirea cerințelor și probabil ar promova bursa și sub criteriile MSCI.

Pe piața valutară evoluțiile principalelor perechi au fost de mică amplitudine, dolarul câștigând teren în raport cu monedele importante, cu o singură excepție, dolarul canadian (CAD). La fel putem spune și despre EUR/RON, care a stat practic pe loc, cotația stabilită de Banca Națională a României (BNR) fiind 4,7472.
Zi de consolidare pentru cotațiile petrolului în timp ce prețurile metalelor prețioase au scăzut ușor până la 1490 dolari pe uncie (aurul), respectiv 17,40 dolari pe uncie (argintul).

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa