ANALIZĂ PROFIT TV Odată cu apetitul la risc acțiunile au revenit pe creștere iar aurul s-a ieftinit

ANALIZĂ PROFIT TV Odată cu apetitul la risc acțiunile au revenit pe creștere iar aurul s-a ieftinit
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 5 feb 2020

Închidere verde pe Wall Street cu o nouă valoare record pentru indicele tehnologic NASDAQ (9,467.97 puncte +2,10%) în condițiile în care frica de coronavirus s-a redus după ce autoritățile chineze au sporit eforturile de a controla răspândirea bolii.

În plus, numărul cazurilor confirmate nu se accelerează într-un ritm exponențial și încă nu există semne de focare locale în afara Chinei, care rămâne factorul dominant și o injecție uriașă de lichiditate în sistemul financiardin partea Popular Bank Of China (PBOC) a ajutat la îmbunătățirea sentimentului acolo, iar piețele bursiere chineze au crescut cu peste un procent. Este de remarcat iarăși creșterea puternică a acțiunilor Tesla (+13,73%, 887 dolari), în condițiile în care câștigurile puternice și rapoartele optimiste ale analiștilor au dus producătorul auto, pe parcursul sesiunii, la o capitalizare de 175 miliarde dolari (969 dolari). De asemenea, investitorii au rămas optimisti că noua fabrică din Shanghai va stimula creșterea. În politică, fiasco-ul democraților din Iowa, precum și participarea scăzută au sporit șansele președintelui Donald Trump și politicilor sale favorabile pieței de a fi reales, într-o zi în care acesta și-a livrat discursul despre starea națiunii.

Urmărește-ne și pe Google News
Polonia - prima țară emergentă care se împrumută la dobânzi negative CITEȘTE ȘI Polonia - prima țară emergentă care se împrumută la dobânzi negative

Piețele bursiere europene s-au închis în verde pentru a doua sesiune consecutivă, prelungind recuperarea după căderea de la finalul săptămânii trecute, deoarece îngrijorarea cu privire la impactul focarului de coronavirus asupra economiei globale s-a redus. Banca Populară Chineză a pompat luni 500 de miliarde yuani în sistemul bancar, în urma unei injecții de 1,2 trilioane yuani pe piețele monetare prin acorduri de răscumpărare a obligațiunilor și o reducere a ratelor dobânzilor. Sectoarele de petrol și gaze s-au numărat printre cele mai performante, amplificate de rezultatele bune ale câștigurilor obținute de BP (+3,60%) după raportările la trimestrul patru. Și acțiunile companiilor de materii prime și materiale au înregistrat, de asemenea, câștiguri mari, recuperând după pierderile din ultimele trei sesiuni, după ce Glencore (+5,13%) și-a menținut prognozele de creștere pentru 2020.

Bursa de la București (BVB) pare că este decorelată cu evoluțiile din piețele europene, ședința de tranzacționare de ieri fiind caracterizată de indecizie, chiar apatie, în condițiile în care principalii indici au afișat la final cotații foarte apropiate de cele din urmă cu 24 ore. Am spus pare, căci până la urmă așa după cum nu am asistat la scăderi pronunțate, nici revenirile nu pot avea amplitudine. Volumele se mențin în continuare cumva peste media de anul trecut, 9,30 milioane euro, însă două treimi din rulaje s-au efectuat cu titlurile celor bănci importante, mă refer desigur la BRD Groupe Societe Generale (BRD +1,00%) și Banca Transilvania (TLV -0,58%). Au fost urmate în topul lichidității de acțiunile Fondul Proprietatea (FP 0,00%), Romgaz Mediaș (SNG +0,72%) și OMV Petrom (SNP +0,36%). Patternul din ultima perioadă s-a menținut, în sensul că cel mai mult a câștigat indicele sectorial BET-FI (+0,23%), cu evoluții diametral opuse însă pentru două dintre componentele sale, respectiv SIF Moldova (SIF2 +2,72%) și SIF Transilvania (SIF3 -1,37%).

Sentimentul de risk-off a determinat o apreciere pentru monedele commodities (AUD, NZD și CAD), în timp ce yenul japonez (JPY) și francul elvețian (CHF) au pierdut teren, într-o zi în care prețul aurului a scăzut puternic iar cotațiile petrolului s-au oprit pentru moment din căderea prelungită.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa