După o zi de indecizie, principalii indicii bursieri americani și-au reluat creșterea, stabilind astfel noi maxime istorice (DJIA 28,376.96 punct +0,49%, S&P500 3,205.37puncte +0,45% și NASDAQ 8,887.22 puncte +0,67%), după o închidere aproape de maximele zilei, în pofida faptului că nu am ajuns încă la așa numitul ”raliu de Moș Crăciun”, care în mod tradițional înseamnă ultimele 5 zile de tranzacționare din an plus primele 2 din anul următor. În pofida faptului că Democrații din Camera Reprezentanților au obținut miercuri seară voturile necesare punerii sub acuzare a președintelui american Donald Trump, decizia era însă deja anticipată de piețe.
Totodată, soarta lui Donald Trump aparține Senatului, unde Republicanii dețin controlul, iar președintele Statelor Unite (SUA) are șanse mai mari să scape de destituire. Optimismul a revenit în piață mai degrabă pe perspectivele privind acordul comercial SUA-China, după ce ministrul chinez al comerțului a afirmat că proiectul de acord cu SUA este redactat și ține legătura cu oficialii americani pentru semnarea acestuia. Însă, așa după cum afirmam și în emisiunea Feel The Markets, pe care o realizez zilnic la Profit.ro TV, incertitudinea rămâne cuvântul de ordine în privința detaliilor referitoare la prima fază a acordului, pe care nu-l vom avea până nu este semnat. Nu există nici o îndoială că atât SUA, cât și China au făcut pași mari pentru a ajunge la un acord preliminar dar, până la semnarea oficială a acestuia, există totuși o teamă că înțelegerea ar putea pica, mai ales când există o aparentă lipsă de detalii a acordului. În fine, trebuie să mai așteptăm, iar această primă fază va reprezenta doar un armistițiu temporar în ceea ce este un război prelungit între SUA și China, care poate dura încă mulți ani. Printre acțiunile cu cele mai mari câștiguri ieri s-au numărat Netflix (+3,56%), Tesla +2,77%), Cisco (+2,66%), Nvidia (+2,59%) și Alcoa (+2,48%)
Bursele din Europa au avut evoluții mixte însă, pe ansamblu, ziua a fost bună pentru activele de risc, astfel încât majoritatea au închis pe verde. Investitorii au urmărit atent deciziile de politică monetară ale băncilor centrale din Marea Britanie (Bank Of England, BOE) și Suedia (Sveriges Riksbank). Banca Angliei a menținut ratele dobânzilor la nivelurile actuale (0,75%), deși doi dintre cei nouă factori de decizie au votat, pentru a doua oară la rând, pentru o tăiere de dobândă (reducere căreia piața îi acordă șanse mult mai mari ca până acum), în timp ce Riksbank a majorat dobânda cu 25 puncte de bază (de la -0,25% la 0%), punând astfel capăt unei perioade de cinci ani de rate negative.
Ziua de tranzacționare de la București a semănat izbitor de mult cu cele precedente și, dealtfel, cu multe din acest an, în care am remarcat variații mici ale cotațiilor principalilor indici bursieri și volume reduse, cifra de ieri fiind de 6,65 milioane euro. Asta la fix un an de la celebra ordonanță 114, apărută brusc pe seară, cu prevederi șocante pentru mediul de afaceri, adică taxe pe activele bancare și pe cifra de afaceri a companiilor din energie, plafonarea prețului gazelor naturale, taxe și condiții mai aspre pentru companiile din telecom, etc. De amintit că în acea zi de miercuri s-au efectuat rulaje record pentru ultimii ani, de 70,86 milioane euro (adică de peste 10 ori mari mari ca ieri), plus încă 48,84 milioane euro în următoarele două zile. Revenind la ședința de ieri, în topul lichidității s-au aflat titlurile Banca Transilvania (TLV -0,77%), BRD Groupe Societe Generale (BRD 0,00%), OMV Petrom (SNP -0,11%), Romgaz (SNG -0,40%) și Fondul Proprietatea (FP 0,00%).
Pe piața valutară este de remarcat a patra zi consecutivă de scădere pentru lira sterlină (GBP), după creșterea puternică de la aflarea rezultatelor alegerilor generale din 12 decembrie. Moneda britanică a pierdut 4,70% față de coșul valutelor majore, în timp ce performerul zilei a fost dolarul australian (AUD +3,10%). Leul are până acum o săptămână excelentă, continuând să se aprecieze în raport cu moneda unică europeană (EUR), cursul stabilit de Banca Națională a României (BNR) fiind de 4,7740.
28 noiembrie - Profit Financial.forum