Guvernul a împrumutat 1 miliard de lei de la bănci

Guvernul a împrumutat 1 miliard de lei de la bănci
scris 19 dec 2019

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a ieșit joi în piață cu două emisiuni de titluri de stat. Obligațiunile cu scadența în iunie 2024 au atras cerere ridicată din partea băncilor și statul a împrumutat 1 miliard de lei prin aceste titluri. Certificatele de trezorerie pe un an n-au avut succes.

Prospectul pentru obligațiunile scadente în 54 de luni era de 800 de milioane de lei, iar băncile au depus oferte pentru 3,6 miliarde de lei, MFP a acceptat oferte pentru 1 miliard de lei la un randament de 4,1% pe an. Dobânzile cerute sunt în stabilizare față de luna trecută.  La licitația pentru aceeași serie ținută în noiembrie, statul a împrumutat 858 de milioane de lei la un randament de 4,09% pe an, în creștere de la 3,89% în octombrie, când volumul împrumutat a fost de 601 milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Ministrul Finanțelor, după dublarea alocațiilor: Deficitul bugetar de 3,6% pentru 2020 nu va fi depășit. Soluțiile sunt tăieri de cheltuieli sau venituri mai mari CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor, după dublarea alocațiilor: Deficitul bugetar de 3,6% pentru 2020 nu va fi depășit. Soluțiile sunt tăieri de cheltuieli sau venituri mai mari

Certificatele de trezorerie cu discount scadente în 12 luni n-au adunat interesul investitorilor, care au depus oferte pentru doar 313 milioane de lei, față de un prospect de 500 de milioane de lei. MFP a respins toate ofertele, pe motiv că prețul cerut este prea ridicat. La fel s-a întâmplat și la precedenta licitație de certificate de trezorerie din această lună.

În patru licitații din aceată lună, Ministerul a respins toate ofertele în patru licitații ținute în decembrie din cauza prețului prea ridicat.

Miercuri, MFP a împrumutat 416 milioane de euro (circa 2 miliarde de lei echivalent) de la bănci pe 14 luni, la un randament de 0,13% pe an.

Per total, împrumuturile guvernului au fost de 6,13 miliarde de lei în decembrie, față de un necesar de finanțare de 16-17 miliarde de lei, crescut de rectificarea deficitului bugetar de la 2,8% la 4,4% din produsul intern brut.

Potrivit calendarului de emisiune, MFP mai are doar o licitație în acest an, pe 23 decembrie, cu ținta indicativă de 800 de milioane de lei și o maturitate de 7 ani, așa că nu va putea finanța deficitul doar din emisiuni noi de datorie și va trebui să utilizeze bufferul fiscal în valută.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
obligatiuni
titluri de stat
datorie publica