Închidere verde aseară pe Wall Street, după ce negocierile comerciale dintre Statele Unite ale Americii (SUA) și China s-au reluat pentru prima dată din iulie. Într-un tweet, președintele Donald Trump a numit-o „zi mare” și a anunțat că se va întâlni astăzi la Casa Albă cu vicepremierul chinez Liu He, în timp ce Secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin a părăsit discuțiile fără să declare nimic presei.
Totodată, Bloomberg a raportat că Statele Unite au în vedere suspendarea unei creșteri tarifare în schimbul unui pact valutar, iar în New York Times s-a vorbit despre intențiile de a permite vânzarea unor consumabile către Huawei. Până la urmă dacă până diseară părțile pot conveni asupra unor concesii, fie că este vorba despre achiziții ale Chinei și întârzierea tarifelor viitoare de către SUA, tot ar fi un pas înainte. În ceea ce privește cifrele economice, inflația a venit un pic mai mică decât se aștepta, 0,0% (0,1% cea de bază) față de luna trecută și 1,7% față de anul trecut. Dintre acțiunile cunoscute, printre cele mai mari creșteri le-au avut băncile Lloyds (+6,97%) și Barclays (+5,56%), dar și Netflix (+4,84%,) după ce Goldman Sachs și-a reafirmat recomandarea de BUY (cumpărare) pe acțiune, argumentând cu faptul că Netflix are un palmares de succes în relația cu concurența.
Bursele europene au urmat evoluțiile americane, creșterea speranțelor atât pentru un acord comercial cât și pentru o soluție Brexit determinând câștiguri pentru principalii indici bursieri. În Marea Britanie, o declarație comună care afirmă că ”Primul ministru Johnson și Taoiseach (adică șeful guvernului irlandez) Varadkar au avut o discuție detaliată și constructivă. Ambii continuă să creadă că un acord este în interesul tuturor. Ei sunt de acord că pot întrezări o cale spre o posibilă tranzacție”, au ridicat starea de spirit a investitorilor.
Pe Bursa de la București a continuat starea de aparentă apatie din această săptămână, netulburată nici măcar de căderea guvernului. Volumul de ieri a fost de 16,14 milioane euro, aparent bun și mult mai mare ca în ultimele zile, însă totul se datorează unei singure tranzacții cu 1,48 milioane acțiuni Romgaz (SNG -1,08%), respectiv 0,38% din capitalul social al producătorului de gaze naturale. Efectuat la prețul de 37,00 lei pe acțiune, transferul a valorat 11,53 milioane euro, adică peste 70% din rulajele de ieri, care, exceptând această tranzacție, înseamnă doar 4,61 milioane euro, adică un pic peste media zilnică săptămânală. În topul lichidității au urmat titlurile Banca Transilvania (TLV -0,62%), Fondul Proprietatea (FP 0,00%), OMV Petrom (SNP 0,00%) și SIF Oltenia (SIF5 0,00%). Până la final a fost o zi roșie, doar două dintre componentele indicelui reprezentativ BET (-0,37%) terminând ședința de tranzacționare pe plus, respectiv Alro Slatina (ALR +0,87%) și Purcari Wineries (WINE +0,47%).
Pe forex singurele știri care au mișcat piața au venit în urma discuțiilor dintre premierul irlandez Varadkar și premierul britanic Boris Johnson. Faptul că cei doi lideri ar putea vedea luminița de la capătul tunelului, respectiv o cale către un posibil acord a facut ca lira sterlină (GBP) să se aprecieze puternic, perechea GBP/USD crescând cu circa 250 puncte. Dacă lira a fost cea mai puternică monedă a zilei (+12% față de coșul valutelor importante), yenul japonez (JPY) a fost cel mai slab (-6%). Banca Națională a României (BNR) a stabilit pentru EUR/RON un curs de 4,7498, însă spre finalul zilei cotația a crescut puternic, atingând și 4,7630, pentru a corecta ulterior până la 4,7585.