Ziua de ieri a început cu scăderi pe bursele asiatice, după ce autoritățile chineze au spus că focarul de virus va avea un impact major în această lună asupra industriilor de pe continent.
Totodată, sunt semne că se pot anula sau amâna unele evenimente majore, inclusiv expoziția auto din Beijing și reuniunea anuală a Congresului Național al Poporului. Cu toate acestea indicele de la Shanghai (SSEC +0,05%) a încheiat practic indecis, creșterile sectoarelor tehnologic (+1,7%), de telecomunicații (+1,6%) și industrial (+0,8%) fiind anulate de scăderile sectorului financiar (-0,8%), de asistență medicală (-0,5%) și energie (-0,4%). Pe de altă parte indicele Nikkei225 (-1,40%) de la Tokyo a scăzut a doua zi consecutiv pe fondul temerilor că riscurile generate de focarul de coronavirus ar putea împinge economia în recesiune în trimestrul actual, după ce în trimestrul patru de anul trecut, economia japoneză s-a redus cu cel mai rapid ritm în ultimii cinci ani și jumătate. Pierderi peste medie au înregistrat acțiunile Advantest Corp (-5,75%), Screen Holdings (-5,55%) și SoftBank Group (-4,89%).
Scăderile au continuat și pe continentul european, acțiunile fiind trase în jos de sectorul tehnologic. Indicele german DAX (-0,75%) a pierdut cel mai mult dintre indicii majori, în contextul în care sentimentul economic german s-a deteriorat (8.7) mai mult de cât era de așteptat (20.0) în februarie. De asemenea, grupul bancar britanic HSBC (-5,97%), cea mai mare bancă europeană în funcție de active, a raportat o scădere de 32,9% a profiturilor și a anunțat planuri de afaceri care ar duce la reducerea a 35.000 locuri de muncă în următorii trei ani, vizând reduceri de costuri de 4,5 miliarde dolari în Europa și SUA, inclusiv prin combinarea diviziilor de private banking și wealth management. Epidemia de pneumonie virală provocată de noul coronavirus are efecte puternice asupra HSBC, având în vedere că operațiunile băncii sunt axate predominant pe piața asiatică.
Bursa de la București a făcut iarăși opinie separată dacă putem spune asta, în sensul în care, cu excepția indicelui financiar BET-fi (-0,29%), tras în jos de scăderea acțiunilor Fondului Proprietatea (FP -1,09%), ceilalți indici de pe bursa locală au terminat ședința pe verde. Volumele de tranzacționare, de 5,65 milioane euro, au fost din nou reduse, însă un pic peste cele de săptămâna trecută. Iar circa 20% din rulajele de ieri s-au efectuat cu o tranzacție specială deal cu 12 milioane acțiuni SIF Transilvania (SIF3 0,00%), la un preț (0,4600 lei pe acțiune) mai mare cu aproape 3% peste cel din piață. În topul lichidității au urmat titlurile Banca Transilvania (TLV +0,58%), Fondul Proprietatea (FP -1,09%), TeraPlast (TRP +0,90%) și Transelectrica (TEL -1,46%).
Au scăzut și principalii indici bursieri americani, excepția fiind NASDAQ (+0,02%), care a reușit să recupereze până la final pierderea și să stabilească astfel un nou maxim istoric (9,732.74 puncte). Printre cele mai mari pierderi le-au înregistrat Baker Hughes (-4,87%), Sony (-3,18%) și Deutsche Bank (-2,99%). Au scăzut și acțiunile Apple (-1,83%), compania avertizând că, din cauza efectelor create de coronavirus, respectiv ca urmare a vânzărilor în China și a lanțului de aprovizionare, nu-și va putea atinge veniturile trimestriale prognozate.
Pe piața valutară cel mai mult au avut de suferit dolarul neozeelandez (NZD), cel australian (AUD) și moneda unică europeană (EUR), aflată la a 10-a zi de scădere din ultimele 12 în raport cu dolarul (USD), performera zilei de ieri alături de yenul japonez (JPY). În ceea ce privește EUR/RON, cotația s-a menținut ieri în jurul lui 4,7800, acesta fiind și cursul stabilit de Banca Națională a României (BNR).
Aversiunea la risc de ieri din piețe a dus la scumpirea aurului, ajuns iarăși, după 8 ianuarie, la un preț de peste 1600 dolari pe uncie, după o creștere de peste 20 dolari (+1,3%), în timp ce cotațiile petrolului s-au menținut în jurul nivelurilor actuale după încă o zi totuși pozitivă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum