ANALIZĂ Profit TV Evoluții mixte pe piețele financiare în așteptarea deciziei Federal Reserve

ANALIZĂ Profit TV Evoluții mixte pe piețele financiare în așteptarea deciziei Federal Reserve
scris 31 iul 2019

A fost o sesiune negativă aseară pe Wall Street, pe fondul reducerii așteptărilor că s-ar putea ajunge la un acord comercial între SUA și China în cadrul negocierilor comerciale din această săptămână, după ce președintele american Donald Trump a postat un tweet despre China, care ar fi trebuit să înceapă să cumpere produse agricole americane și n-a făcut-o. Într-o altă serie de tweeturi, Donald Trump ceruse și Rezervei Federale (FED),  înainte de ședința de politică monetară de ieri și astăzi, să meargă dincolo ”de o mică reducere a dobânzii”. 

Astfel, președintele a amplificat presiunea asupra băncii centrale americane pentru reducerea costurilor de împrumut, în vederea susținerii economiei, acuzând-o că este prea precaută în comparație cu Uniunea Europeană și China care, citez: ”vor reduce mai mult dobânzile și vor pompa bani în sistemele lor, facilitând vânzarea produselor de către producători. Între timp, cu o inflație foarte scăzută, Rezerva noastră Federală nu face nimic și probabil va face foarte puțin, prin comparație. Păcat.” Așteptările pieței sunt ca FED să reducă astăzi dobânda de politică monetară cu 25 puncte de bază, cu toate că unii investitori consideră că sunt șanse pentru o reducere de jumătate de punct procentual.

Urmărește-ne și pe Google News

A fost o zi complet roșie pe piețele europene, cu scăderi mari pentru indicii bursieri de la Madrid (IBEX35 -2,48%), Frankfurt DAX (-2,18%, aflat cea mai puternică scădere de la începutul lunii februarie) și Milano (FTSE MIB -1,99%, aflat la minimul lunii). Au fost scăderi mari ale acțiunilor unor companii importante din diferite sectoare de activitate, care au raportat rezultate financiare sub așteptări pe trimestrul, precum compania britanică de utilități Centrica (-19,00%), cea mai mare companie aeriană germană și din Europa Lufthansa (-6,02%), concernul german și cu activitate internațională în industria chimică și farmaceutică Bayer (-3,66%), sau cel mai mare conglomerat european de companii din domeniul ingineriei Siemens (-1,56%).

5 bănci majore, inclusiv JP Morgan și Barclays - ținta unui proces colectiv pentru manipularea pieței valutare CITEȘTE ȘI 5 bănci majore, inclusiv JP Morgan și Barclays - ținta unui proces colectiv pentru manipularea pieței valutare

Pe bursele asiatice a fost în schimb o zi de creșteri, indicii majori înregistrând plusuri aproape identice procentual, respectiv Kopsi (+0,45%), Nikkei225 (+0,43%), CSI300 (+0,42%) sau SSEC (+0,39%). Excepția a constituit-o bursa din Hong Kong, unde HangSeng a câștigat doar +0,14%.

Status Quo pe bursa de la București, într-o zi în care principalii indici au stat practic pe loc, căci cele mai tranzacționate acțiuni au variat extrem de puțin. Aproape trei sferturi din volumele de 8,15 milioane euro au reprezentat transferuri cu titlurile Băncii Transilvania (TLV +0,40%), Fondul Proprietatea (FP 0,00%) și BRD Groupe Societe Generale (BRD 0,00%), iar în topul lichidității s-au mai aflat Romgaz (-0,31%) și OMV Petrom (SNP 0,00%).

Pe piața valutară am asistat la o evoluție mixtă a dolarului (USD), însă protagonistă a fost iarăși lira sterlină (GBP), care a continuat să se deprecieze. Perechea GBP/USD a ajuns la 1,2120, valoare atinsă ultima oară în 14.03.2017, în timp ce GBP/JPY a coborât până la 131,60, minim din 11.10.2016. Începând din 13 martie, lira a pierdut în raport cu moneda americană circa 10% (doar în ultimele 3 zile aproape 3%) și, în funcție de închiderea de astăzi, poate înregistra cel mai abrupt declin lunar începând din octombrie 2016. Evoluția are loc în contextul în care investitorii văd o probabilitate sporită ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană pe 31 octombrie fără un acord, guvernul britanic intensificând pregătirile pentru această situație, având în vedere că neînțelegerile dintre cele două tabere se adâncesc. Dealtfel premierul Boris Johnson a oferit un ultimatum Bruxelles-ului pentru renegocierea acordului Brexit semnat de predecesoarea sa Theresa May, declarând că nu va începe discuțiile decât în momentul în care oficialii europeni vor agrea renogocierea acordului, dorind, printre altele, ca UE să renunțe la soluția stipulată (mecanismul backstop) privind granița cu Irlanda de Nord.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
asia