Curtea de Apel București a respins plângerea Raiffeisen Bank împotriva unui ordin emis de președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor care obliga banca să recalculeze dobânzile la creditele acordate persoanelor fizice în perioada de dinainte de criză. Raiffeisen oferise clienților credite cu dobânzi atractive, pe care a plănuit de la început să le majoreze ulterior, fără să informeze clienții la semnarea contractelor.
ANPC a amendat Raiffeisen Bank în 2017, după ce în spațiul public au apărut mai multe documente interne ale băncii care arătau că aceasta a plănuit să crească dobânzile clienților încă de la acordarea creditelor, fără să-i informeze, lucru considerat de Autoritate drept o practică comercială incorectă.
Raiffeisen a contestat atât procesul verbal de contravenție, cât și ordinul dat de președintele ANPC pentru revenirea la dobânzile din primul an de creditare. În cazul de față, Raiffeisen a pierdut pe fond procesul în care solicita anularea ordinului, care are un caracter executoriu, și are dreptul la apel.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ratele de dobândă ale clienților au fost majorate în valuri, cu circa 1 punct procentual în majoritatea cazurilor, în general la un an sau câteva luni de la acordarea împrumuturilor.
Documentele interne mai arată și că Raiffeisen urmărea să emită scrisori către debitorii cu credite în franci elvețieni în cazul unei devalorizări a cursului de peste 15% în care să-i invite la o conversie în lei sau euro a împrumuturilor, lucru care nu s-a mai întâmplat, în cele din urmă.
După ordinul ANPC, Raiffeisen Bank a început să trimită scrisori clienților în care îi informează că dobânzile urmează să fie reduse, dar a precizat și că pentru unii debitori ratele vor creaște dacă se revine la dobânzile din primul an de credit.
În total, pe toate valutele, Raiffeisen a acordat persoanelor fizice peste 38.000 de credite cu ipotecă în perioada 2006-2010, dintre care erau active în 2017 circa 16.600.
Raiffeisen este pe locul 5 în topul băncilor din România, cu active de circa 40 de miliarde de lei la finele lui 2018 și o cotă de piață de aproape 9%. Banca cu acționariat austriac a încheiat anul trecut cu un profit record de 881 de milioane de lei, în creștere cu aproape 80% față de 2017.