Ieri a fost o zi în general favorabilă activelor de risc, care s-a deschis cu creșteri pe bursele din Noua Zeelandă (NZX50 +0,24%) și Australia (ASX200 +0,54%), mișcarea continuând apoi și pe continentul asiatic, unde indicii importanți au afișat câștiguri la finalul sesiunii, singura excepție fiind HangSeng (-1,07%) din Hong Kong.
Și majoritatea burselor europene au încheiat sesiunea pe verde, cu acțiunile băncilor printre cele mai performante după ce, conform așteptărilor, Banca Angliei (BOE) a menținut neschimbată rata dobânzii (+0,75%), păstrând același tipar ca mai devreme Banca Elveției (SNB -0,75%) sau Banca Japoniei (BOJ -0,10%). De remarcat câștigul de peste zece procente (+10,27%) al titlurilor grupului financiar britanic IG, după ce compania a anunțat că așteaptă să revină în 2020 la creșterea veniturilor.
Evoluția principalilor indici americani, care au încheiat indecis o nouă zi, a fost cumva în oglindă cu cea precedentă, în sensul că plusul de la început a fost anulat de scăderile din finalul sesiunii. Politica monetară a rămas activă, în condițiile în care Federal Reserve (FED) a injectat peste noapte încă 75 miliarde dolari printr-o operațiune repo, a treia din săptămână, vizând lichiditatea și calmarea pieței. Pe plan comercial, negociatorii adjuncți ai Statelor Unite ale Americii (SUA) și ai Chinei avansează cu pregătirea terenului pentru negocierile la nivel înalt de la începutul lunii octombrie, mărind astfel șansele unui acord care ar opri intensificarea tensiunilor și incertitudinii. Acțiunile Microsoft au crescut cu 1,84% după ce gigantul tehnologic, ajuns acum la o capitalizare de 1,09 trilioane dolari, a prezentat un plan de răscumpărare de acțiuni de până la 40 miliarde dolari, după ce board-ul producătorului de software autorizase și anterior răscumpărări de acțiuni în 2013 și în 2016.
O nouă zi de creșteri și la Bursa de Valori București (BVB), unde principalii indici își continuă evoluția pozitivă și stabilesc noi maxime în încercarea de revenire la maximele din 2007, de dinaintea crizei financiare de acum mai bine de 10 ani. Însă, după trei zile cu cifre mult peste media din ultimul timp, lichiditatea a revenit la valorile scăzute cu care ne-am tot obișnuit, volumele de ieri însumând doar 5,82 milioane euro. De departe cel mai lichid emitent, pe care s-au efectuat peste o treime din rulaje, a fost Banca Transilvania (TLV +0,63%), pe care s-a realizat și singurul transfer de tip deal, în valoare de 5,58 milioane lei. În top s-au mai regăsit titlurile Romgaz (SNG +1,72%), OMV Petrom (SNP -0,12%), Fondul Proprietatea (FP -0,44%) și SIF Oltenia (SIF5 +0,46%). De adăugat că un alt fond închis de investiții, SIF Muntenia (SIF4 +3,33%) a anunțat că oferta publică de răscumpărare a propriilor acțiuni, derulată în perioada 4-17 septembrie, a fost finalizată cu un grad de subscriere de 60,46%.
Pe piața valutară câștigătorii au fost francul elvețian (CHF) și yenul japonez (JPY), însă s-a apreciat și lira sterlină (GBP), după ce președintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, într-un interviu acordat Sky News, a spus că se poate ajunge la un acord asupra Brexit-ului și că va face totul pentru a obține o înțelegere, întrucât un Brexit fără acord ar avea consecințe catastrofale. Pe de altă parte premierul finlandez Antti Rinne, a cărui țară deține președinția semestrială a Uniunii Europene (UE), a avertizat că Londra are termen până la sfârșitul acestei luni să prezinte o propunere în scris a unui acord, care să permită evitarea unui Hard Brexit. Însă un purtător de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson a respins acest termen, afirmând că vor face acest lucru atunci când vor fi pregătiți și nu în funcție de un termen-limită artificial. În ceea ce privește moneda națională, deprecierea ușoară de care aminteam ieri a continuat și astăzi, când cotația EUR/RON a atins chiar 4,7500, însă cursul stabilit de Banca națională a României (BNR) a fost 4,7415.