Piețele bursiere globale au început cu pierderi o săptămână cheie, plină de evenimente extrem de importante. Astfel, Federal Reserve (FED) și Banca Centrală Europeană (BCE) vor avea miercuri și joi ședințele de politică monetară, în timp ce tot joi 12 decembrie vor avea loc alegerile generale anticipate din Marea Britanie, care sunt importante nu numai pentru a determina viitorul Brexit-ului, ci și pentru a sugera modul în care Banca Angliei (BOE) va putea proceda cu politica monetară în următorii ani.
Totodată, dacă nimic nu o va împiedica, o altă majorare a tarifelor pentru importurile chineze va intra în vigoare începând cu duminica 15 decembrie. În așteptarea acestor noi taxe dar și a un potențial acord asupra tratatului comercial USMCA (Statele Unite - Mexic - Canada), principalii indici bursieri americani au încheiat sesiunea de tranzacționare pe roșu, printre acțiunile cu cele mai mari scăderi aflându-se T-Mobile (-2,41%), AMD (-1,77%) și Nokia (-1,72%), în timp ce creșteri mai robuste au înregistrat US Steel (+10,63%), Kraft Heinz (+2,70%) și Qualcomm (+1,31%).
Bursele europene au închis ieri în scădere, după ce datele dezamăgitoare din China au bulversat investitorii, îngrijorați de impactul prelungit al războiului comercial dintre Washington și Beijing. Exporturile chineze au scăzut neașteptat în noiembrie (-1,1% față de aceeași perioadă a anului trecut), pentru a patra lună consecutiv, în pofida faptului că analiștii anticipau o evoluție pozitivă (+1,0%), iar importurile au crescut. Cel mai puternic declin a fost consemnat în domeniul petrolului și gazelor, indicele sectorial coborând cu circa 1%, în contextul în care cotațiile petroului au înregistrat corecții. De remarcat faptul că acțiunile Tullow Oil (-71,75%) pur și simplu s-au prăbușit, după ce compania britanică de petrol și gaze a revizuit în scădere țintele de producție pentru 2019 și 2020 și a suspendat acordarea dividendelor către acționari, iar directorul general și-a anunțat demisia. La polul opus s-au aflat titlurile Osram (+14,91%), după ce acționarii au acceptat oferta de preluare a producătorului austriac de senzori AMS, care a reușit astfel să atragă suficient interes la a doua sa încercare de preluare, într-o tranzacție ce evaluează producătorul german de sisteme de iluminat Osram la 4 miliarde euro.
Și la Bursa de Valori București (BVB) săptămâna a început cu corecții, dar și cu aceleași volume de tranzacționare infime, în ton cu media ultimelor zile. Cifra de ieri a fost de doar 3,25 milioane euro, iar în topul lichidității s-au regăsit acțiunile Romgaz (SNG 0,00%), Banca Transilvania (TLV -0,39%), Romcarbon (ROCE +0,43%, pe care s-a realizat singurul transfer deal, în valoare de 1,54 milioane lei, cu 12,80 milioane acțiuni reprezentând 4,84% din capitalul social al liderului din piața românească a reciclărilor), BRD Groupe Societe Generale (BRD -0,76%) și Fondul Proprietatea (FP -0,42%). Cel mai mult a pierdut indicele financiar BET-FI (-0,74%), din componența căruia doar SIF Transilvania (SIF3 +0,28%) a încheiat pe verde, în timp ce celălalt indice sectorial, cel energetic BET-NG (-0,20%), a scăzut cel mai puțin, căci nu mai puțin de șase din cele zece componente ale sale au închis ziua pe verde.
Pe piața valutară performerul a fost francul elvețian (CHF, +2,10% față de coșul valutelor importante), în timp ce dolarii din Noua Zeelandă (NZD -1,90%) și Australia (AUD -1,40%) s-au depreciat cel mai mult. Perechea EUR/RON parcă a stat pe loc în ultimele 24 ore, intervalul de variație fiind 4,7760-4,7810, iar cursul stabilit de Banca Națională a României (BNR) 4,7777.
Cotațiile petrolului au înregistrat corecții după ce vineri au urcat la cel mai ridicat nivel din septembrie, susținute de acordul de reducere a producție semnat de către OPEC și aliații săi, în timp ce prețul metalelor prețioase, aurul și argintul, a staționat. Cele mai spectaculoase evoluții pe piața mărfurilor au fost creșterile cotațiilor futures pentru cafea (+3,68%) și sucul de portocale (+2,36%).