ANALIZĂ PROFIT TV Aversiunea la risc mișcă puternic piețele pe fondul temerilor de coronavirus

ANALIZĂ PROFIT TV Aversiunea la risc mișcă puternic piețele pe fondul temerilor de coronavirus
scris 25 feb 2020

În ultimele trei săptămâni, poate într-un mod curios, piața a cam ignorat riscurile privind coronavirusul, dar totul s-au schimbat pe știrile privind creșterea numărului de cazuri confirmate în ultimele zile răspândite în Italia, Iran și Coreea de Sud, plus primele confirmate în alte șase țări.

Nu există o modalitate ușoară de evalua riscul unei pandemii globale, dar probabil că evoluția în creștere și stabilirea de noi maxime istorice săptămâna trecută nu avea cum să fie susținută, astfel încât ieri am asistat la o zi urâtă pentru bursele globale de acțiuni, care au scăzut brusc, întrucât incertitudinea cu privire la răspândirea coronavirusului îi îngrijorează pe investitori, crescând temerile unei încetiniri economice globale Și randamentele bondurilor americane au continuat să semnaleze probleme, căci cele ale titlurilor de 30 de ani au stabilit un alt minim istoric de 1,82%.

EXCLUSIV Tranzacție: Marian Alecu, omul care a adus McDonald\'s în România, intră puternic pe piața hotelieră CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacție: Marian Alecu, omul care a adus McDonald's în România, intră puternic pe piața hotelieră
Urmărește-ne și pe Google News

În acest context principalii indici de pe Wall Street au înregistrat cele mai mari pierderi într-o singură zi din ultimii doi ani (DJIA -3,56%, S&P500 -3,35%, NASDAQ -3,71%), anulând practic câștigurile din 2020 (excepție NASDAQ). Printre acțiunile cu cele mai mari scăderi am regăsit United Health (-7,84%), Tesla (-7,46%), Nvidia (-7,07%), Novartis (-6,90%) și Delta Airlines (-6,31%).

A fost o zi de scădere puternică pentru acțiunile europene, practic ședința cu cel mai abrupt declin zilnic de la jumătatea anului 2016. Cel mai mult a pierdut bursa de la Milano (FTSE MIB -5,43%), pe fondul îngrijorărilor cu privire la coronavirus, după ce guvernul italian a interzis, prin decret, accesul și părăsirea a 11 localități din nordul țării, iar autoritățile au luat mai multe măsuri pentru a preveni răspândirea virusului, care a infectat peste 230 de persoane și a provocat decesul a șapte. Scăderi mari au înregistrat și indicii de la Frankfurt (DAX -4,01%) ,Paris (CAC40 -3,94%) și Londra (FTSE100 -3,34%, aflat la cea mai negativă sesiune din ianuarie 2016), tras în jos de scăderile Easyjet (-16,67%), TUI (-9,90%), International Airlines Group (-9,15%), Anglo American (-8,57%) și Carnival (-7,94%).

Valul de vânzări de pe bursele globale de acțiuni și perspectiva extinderii epidemiei de coronavirus în Europa și, poate, chiar în România, au determinat scăderi ale cotațiilor și la București, mai mici însă ca pe bursele mature. Ce este cu adevărat de remarcat la ședința de ieri, una din cele mai animate din acest an, sunt volumele de tranzacționare, cele 18,75 milioane euro fiind mai mult decât dublu față de media de anul trecut, sau aproape de patru ori mai mult ca media din ultima perioadă, caracterizată de lichiditate slabă și variații mici ale cotațiilor.  Primele două acțiuni din topul lichidității, Banca Transilvania (TLV -1,95%) și Fondul Proprietatea (FP -1,09%), au adunat împreună rulaje de aproape 10 milioane de euro, în timp ce următoarele trei, respectiv Romgaz (SNG -2,01%), BRD Groupe Societe Generale (BRD -3,17%) și OMV Petrom (SNP -4,01%), au avut tranzacții de pste 1 milion euro fiecare, într-o sesiune de reținut, cu 13 acțiuni adunând transferuri de peste 200.000 euro fiecare.

După ce a stabilit un nou maxim al ultimilor șapte ani, de 1689 dolari pe uncie, prețul aurului a corectat 30 dolari, în timp ce cotațiile petrolului au pierdut circa 4%. Pe piața valutară yenul japonez (JPY) a câștigat teren în raport cu celelalte monede majore, în timp ce la polul opus s-au aflat lira sterlină (GBP) și dolarul canadian (CAD).

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa