Banca Angliei este pe cale să reducă dobânzile pentru prima oară în ultimii șapte ani, la ședința de politică monetară de joi, prima după referendumul la care britanicii au optat pentru ieșirea din Uniunea Europeană, anticipează analiștii, transmite MarketWatch.
Pentru calmarea piețelor financiare și creșterea încrederii, majoritatea analiștilor se așteaptă ca banca centrală să reducă dobânda cheie la 0,25%, de la actualul minim record de 0,5%, la care se află din martie 2009, scrie News.ro.
”Motivul unei astfel de măsuri este puternic, existând dovezi tot mai multe de încetinire puternică a economiei britanice, inclusiv indicii de scădere a încrederii oamenilor de afaceri și populației în economie, după vot”, afirmă analiștii Daiwa Capital Markets într-o notă adresată clienților.
În aceste condiții, recesiunea pare inevitabilă, consideră aceștia.
Opinia analiștilor Daiwa Capital Markets este împărtășită și de Philip Shaw, economist șef la Investec.
”Întrebarea este nu dacă banca centrală va reduce dobânzile, ci când și cât de mult”, a spus Shaw.
Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, și-a exprimat în mod clar îngrijorarea legată de perspectiva economică. Într-un discurs susținut pe 30 iunie, șeful băncii centrale a spus că perspectiva economică s-a deteriorat, incertitudinile sporite pot provoca creșterea șomajului, existând riscuri de extindere în economia globală.
El a sugerat și posibilitatea unei reduceri iminente a dobânzii cheie.