FMI cere măsuri în problema băncilor din Italia, notând în raportul anual referitor la economia țării că nivelul foarte ridicat al creditelor neperformante și procesele judiciare lente exercită presiuni asupra bilanțurilor instituțiilor financiare, transmite Bloomberg.
”Reformele din sectorul financiar sunt esențiale pentru asigurarea stabilității financiare și susținerea redresării”, se arată într-un comunicat al Fondului și citat de News.ro
Creditele neperformante din portofoliile băncilor italiene par să se stabilizeze la aproximativ 18% din total.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Problemele legate de susținerea investitorilor de retail ar trebui să fie tratate conrespunzător”, potrivit analizei.
Discuțiile dintre guvernul italian și reprezentanții Comisiei Europene pentru recapitalizarea Banca Monte dei Paschi di Siena și a altor bănci sunt blocate în problema impunerii sau nu a unor pierderi investitorilor în obligațiuni ale acestora, în cazul în care statul va contribui la suplimentarea capitalului, potrivit unor surse apropiate discuțiilor.
În acest an au intrat în viguare reglementări europene care stipulează că deținătorii de obligațiuni și acționarii trebuie să absoarbă pierderi, în cazul în care o bancă trebuie salvată.
Autoritățile italiene preferă o recapitalizare preventivă în cadrul regulilor UE care prevăd că guvernele pot susține băncile dacă testele de stres arată că aceastea au deficit de capital, au precizat sursele.
Băncile italiene au în portofolii credite neperformante de 360 de miliarde de euro, iar Banca Centrală Europeană (BCE) le presează să își curețe bilanțurile, pentru a putea relansa creditarea.
FMI mai cere măsuri precum folosirea mai intensă a mecanismelor de restructurare a datoriilor în afara justiției, întărirea supravegherii și o evaluare sistemică a calității activelor în cazul băncilor care nu sunt deja evaluare de BCE.
”Redresarea economiei italiene va fi probabil de lungă durată și expusă riscurilor”, consideră FMI, care anticipează o creștere de 1,1% în acest an și de 1,3% în 2017.
Potrivit Fondului, datoria publică a Italiei se apropie de 133% din PIB, nivel care limitează spațiul fiscal de a răspunde la șocuri.
Datoria publică va scădea ușor în ultimii ani și va rămâne vulnerabilă la șocuri, se mai arată în raport, iar FMI cere autorităților să acșioneze mai rapid cu reforme care să susțină creșterea, precum eficientizarea cheltuielilor, extinderea bazei de impozitare și introducerea unei impozitări moderne în domeniul proprietăților imobiliare.