Acțiunile Tesla s-au apreciat cu 19% în timpul tranzacțiilor dinaintea deschiderii ședinței de tranzacționare de luni, până la prețul de 315 dolari pe unitate, susținute de anunțul comisiei americane pentru bursă și valori mobiliare (SEC) privind soluționarea litigiului cu Elon Musk legat de încercarea acestuia de a delista producătorul auto de la bursa din New York.
În weekeend, SEC a anunțat că Musk a acceptat să se retragă din funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Tesla pentru a soluționa un proces privind tentativa de delistare a companiei.
Musk a fost acuzat că a făcut declarațiii false și înșelătoare după ce a anunțat, pe Twitter, că avea finanțarea asigurată pentru a delista Tesla la un preț de 420 de dolari pe acțiune, cu 23% peste cotația de închidere din ziua anterioară anunțului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Conform înțelegerii cu SEC, Musk își va păstra rolul de director general al Tesla, însă va plăti o amendă civilă de 20 de milioane de dolari. O sancțiune similară a fost dispusă și împotriva Tesla, astfel că amenda totală în acest caz se ridică la 40 de milioane de dolari.
Musk și Tesla nu au fost obligați să admită vreo vină în dosarul înaintat de SEC.
Acțiunile Tesla, care au pierdut aproape 14% din valoare vineri, s-au apreciat cu 19% în tranzacțiile premarket de astăzi, până la prețul de 315 dolari pe unitate, pe un rulaj consistent.
La această cotație, capitalizarea Tesla se ridică la 53,74 miliarde de dolari, cu aproximativ 8,6 miliarde de dolari peste valoarea de piață conferită de prețul la care au închis acțiunile vineri.
Șeful Tesla a fost dat în judecată și de investitorii americani Kalman Isaacs și William Chamberlain, care au acuzat o schemă frauduloasă pusă la cale de Musk și Tesla pentru "a decima" vânzătorii în lipsă.
Cei doi investitori au intentat două procese separate la un tribunal din California la câteva zile după ce Musk a surprins piețele, anunțând, pe Twitter, că analizează delistarea Tesla la un preț de 420 dolari pe acțiune, sau aproximativ 72 miliarde de dolari excluzând datoriile, o sumă record pentru transformarea unei companii publice într-una privată.
Mesajul a fost primit cu neîncredere, mulți analiști considerând că este vorba de o glumă, în special având în vedere prețul pe acțiune oferit. În afară că depășea cu aproape 23% cotația la care au închis acțiunile Tesla cu o zi înaintea anunțului lui Musk, numărul ales, 420, reprezintă un cod folosit preponderent în cultura americană pentru a indica consumul de cannabis.
Acțiunile Tesla s-au apreciat cu 11% în ziua anunțului. Creșterea i-a afectat negativ pe vânzătorii în lipsă care pariaseră pe deprecierea cotațiilor, compania auto fiind una dintre țintele preferate de investitori pentru acest tip de operațiune.
Șeful Tesla a reiterat informația la scurt timp, publicând pe blogul companiei o scrisoare adresată angajaților, în care explica planurile sale în legătură cu delistarea producătorului auto. Musk a revenit ulterior și a declarat că renunță la planurile de a delista Tesla.