Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a anunțat astăzi că lucrează la un plan pentru reducerea conținutului de nicotină din țigări până la un nivel ce nu provoacă dependență, proiect ce vizează reducerea semnificativă a bolilor și mortalității asociate fumatului. Anunțul a luat prin surprindere piețele, trimițând acțiunile marilor producători de tutun în picaj.
Deprecierile de astăzi ar putea șterge circa 60 de miliarde de dolari din capitalizarea bursieră a marilor producători de tutun, potrivit Reuters.
Acțiunile British American Tobacco (BAT), care se tranzacționau aproape de maximul istoric, s-au depreciat cu până la 11% și ar putea încheia ședința bursieră de astăzi cu cel mai mare declin zilnic din ultimii aproape 18 ani.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Conglomeratul american Altria, producătorul țigărilor Marlboro, a consemnat un declin de până la 19%, cel mai amplu din 1999. Altria este unul dintre cei mai mari producători și distribuitori de tutun și țigări la nivel mondial, fiind, totodată, compania-mamă a Philip Morris SUA.
Ulterior, scăderile s-au mai temperat, iar în jurul orei 19:00 (ora României), titlurile BAT se depreciau cu 7,33% pe bursa de la New York, în timp ce acțiunile Altria erau în coborâre cu 9,5%. Pe piața londoneză, BAT a închis cu un declin de 6,80%.
Consumul de tutun rămâne principala cauză a bolilor și deceselor ce pot fi prevenite în SUA, generând peste 480.000 de decese în fiecare an. Pe lângă prețul ridicat în vieți omenești, tutunul cauzează și costuri financiare semnificative în societate, cheltuielile directe ridicându-se la aproape 300 miliarde de dolari pe an, potrivit FDA.
“Dacă nu operăm schimbări, 5,6 milioane de tineri aflați astăzi în viață vor muri prematur mai târziu, din cauza consumului de tutun. Viziunea unei lumi în care țigările nu vor mai da sau întreține dependență și în care adulții care încă mai au nevoie sau vor nicotină o pot procura din surse alternative și mai puțin nocive trebuie să stea la temelia eforturilor noastre”, spune Comisarul FDA, dr. Scott Gottlieb.
Instituția americană a anunțat că va organiza dezbateri publice în vederea reducerii conținutului de nicotină din țigările tradiționale la un nivel ce nu provoacă dependență “prin intermediul unor standarde realizabile la nivelul produselor”.
Un set de orientări referitoare la introducerea de noi reglementări în domeniu va fi publicat în curând, a precizat FDA.