Contrabanda cu țigarete din România a scăzut ușor în luna mai. Moldova are mai puține țigări vândute ilegal, nordul Transilvaniei urcă

Contrabanda cu țigarete din România a scăzut ușor în luna mai. Moldova are mai puține țigări vândute ilegal, nordul Transilvaniei urcă
scris 27 iun 2017

Țigările provenite din contrabandă au reprezentat în luna mai 15,1% din piața românească, în scădere de la 15,2% în martie sau 16,2% în ianuarie, în condițiile în care autoritățile au intensificat activitățile de control din vămi, potrivit unui studiu publicat marți, realizat de compania de cercetare Novel Research și finanțat de companii din industria tutunului. Studiul revlevă că Moldova, regiunea în care contrabanda cu țigări din Ucraina este larg răspândită, înregistrează o scădere a țigaretelor vândute ilegal, în timp ce regiunea Nord-Vest (nordul Transilvaniei, care are două județe frontaliere cu Ucraina) se confruntă cu o creștere a contrabandei.

În 2016, contrabanda cu țigări a ajuns la o pondere de 16,8% din piața totală a României, cel mai ridicat nivel din 2010, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În cele șase județe moldovenești din regiunea Nord-Est s-a înregistrat și în luna mai 2017 cel mai ridicat nivel al contrabandei, de 37,3% din piață, însă procentul a scăzut semnificativ, cu 5,7 puncte procentuale față de nivelul atins în martie 2017.

Finanțele au redus acciza specifică la tutun. Ce se va întâmpla cu prețurile la țigări până la finalul anului CITEȘTE ȘI Finanțele au redus acciza specifică la tutun. Ce se va întâmpla cu prețurile la țigări până la finalul anului

Urmează regiunile Sud-Vest Oltenia (20,8%) și Vest (18,2%), care au înregistrat în luna mai ușoare scăderi față de cifrele din martie.

După Moldova, cea mai substanțială scădere a pieței ilicite s-a înregistrat în martie în regiunea de sud a țării (Sud Muntenia), cu 1,5 puncte procentuale, la 1,6%, însă regiunea nu se învecinează cu cu nicio țară de proveniență a țigărilor de contrabandă (Ucraina, Republica Moldova sau Serbia).

La polul opus, în regiunea Nord-Vest, care cuprinde șase județe din nordul Ardealului (inclusiv Maramureș și Satu Mare, care au frontiere cu Ucraina), țigările de contrabandă au crescut în două luni cu 5,6 puncte procentuale, la 18,7% din piață.

De asemenea, contrabanda cu țigări a crescut în județele din regiunea Sud-Est (+2,4 pp, la 9,5%) și din regiunea Centru (+1,2 pp, la 1,4%).

Din punct de vedere al provenienței, categoria „cheap whites” a continuat să dețină și în luna mai cea mai mare pondere (58,2%), urmată de produsele provenite din Republica Moldova (22,4%, în scădere cu 2,1 puncte procentuale comparativ cu martie 2017) și Ucraina (15,7%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale). Ponderea produselor provenite din Serbia a urcat la 0,6%.

Potrivit producătorilor de țigări, contrabanda ridicată este explicată de dezorganizarea din cadrul autorităților vamale din subordinea Fiscului, unde scanerele cumpărate pentru depistarea produselor de contrabandă sunt nefolosite.

ANAF atacă piața neagră a băuturilor alcoolice. România este pe primul loc în Europa la consumul de alcool ilicit CITEȘTE ȘI ANAF atacă piața neagră a băuturilor alcoolice. România este pe primul loc în Europa la consumul de alcool ilicit

"În condițiile în care echipele mobile nu sunt suficiente, iar scanerele din punctele vamale sunt nefuncționale din cauza nealocării de fonduri pentru mentenanță, situație semnalată recent și de ANAF, câinii special instruiți pentru depistarea țigaretelor ilegale rămân cel mai eficient mijloc de luptă împotriva contrabandei. Echipele canine sunt foarte eficiente și au un rol important în prevenirea comerțului ilicit", a declarat directorul pentru corporate affairs & communicationsdin cadrul JTI România, Moldova și Bulgaria, Gilda Lazăr.

În 13 iunie, conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că sesizează organele de urmarire penală după ce, în urma unor controale, a descoperit că doar unul din 15 scanere ale Direcției Generale a Vămilor plasate în punctele de frontieră este funcțional, iar direcția de control din ANAF a constatat neregularități cu privire la încheierea și derularea contractului de mentenanță pentru aceste scanere.

În 2016, statul a pierdut circa 672 milioane de euro din cauza contrabandei cu țigarete, potrivit estimărilor jucătorilor din piață.

Sectorul tutunului este considerat al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier. În 2015, companiile de tutun au virat la buget circa 3 miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe și contribuții.

Cei mai importanți jucători din industria tutunului, activi în România, sunt British American Tobacco (BAT), JTI, Philip Morris International și Imperial Tobacco. 

viewscnt
Afla mai multe despre
tigari
tutun
contrabanda