Acțiunile europene și americane au atins noi maxime record joi, susținute de rezultate financiare robuste raportate de companii și date economice peste așteptări.
Temerile privind încetinirea ritmului vaccinărilor anti-Covid au trecut în plan secundar astăzi, eclipsate de așteptările investitorilor privind redresarea economiilor din criza provocată de pandemie, scrie Reuters.
Indicele bursier paneuropean Stoxx Europe 600 a urcat până la 438,96 de puncte în a doua jumătate a zilei, un nou maxim istoric, sprijinit de acțiunile companiilor din minerit, care au avansat pe fondul creșterii prețurilor materiilor prime, Rezultatele financiare puternice din primul trimestru raportate de companii precum ABB (+3,5%) și Publicis (+3,7%) contribuie la optimismul investitorilor.
CITEȘTE ȘI Dolarul a coborât la minimul ultimelor 4 săptămâniÎn SUA, referința S&P 500 și indicele Dow Jones au urcat, de asemenea, la maxime istorice în deschiderea tranzacțiilor, pe fondul datelor potrivit cărora cea mai mare economie a lumii își revine rapid din pandemie. Vânzările cu amănuntul din SUA au crescut cu aproape 10% în martie, peste avansul de 6% estimat de economiști, în timp ce numărul cererilor noi de șomaj a scăzut la un nou minim de la declanșarea pandemiei.
S&P 500 se aprecia cu 1% în jurul orei 18:00 (ora României), Dow Jones era în urcare cu 0,82%, iar Nasdaq Composite cu 1,26%. Indicele Dow Jones a depășit, pentru scurt timp, pragul de 34.000 de puncte pentru prima dată de la lansarea sa.
Pe alte piețe, rubla s-a depreciat față de dolar, iar randamentul obligațiunilor rusești a scăzut, după ce SUA au impus o serie de noi sancțiuni financiare și au anunțat expulzarea a 10 diplomați ruși, din cauza unor atacuri cibernetice și amestecuri în alegerile prezidențiale din 2020, atribuite Moscovei.
Trezoreria americană a interzis instituțiilor financiare americane să cumpere în mod direct datorii emise de către Rusia începând de la 14 iunie, potrivit News.ro.
Rubla s-a depreciat cu până la 2% în fața dolarului în prima jumătate a zilei, cel mai mult din luna decembrie, înainte să recupereze mare parte din pierderi.
La ora menționată, moneda rusă se deprecia cu 0,5% în raport cu dolarul.