Acțiunile europene se depreciază puternic luni dimineață, în contextul unui sentiment negativ în piețe cu privire la impactul epidemiei de coronavirus asupra economiei globale, după ce mai multe state, printre care și Italia, au raportat creșterea numărului de persoane afectate de noul virus.
Potrivit celor mai recente statistici, numărul îmbolnăvirilor se ridică la 77.150 doar în China, bilanțul deceselor la nivel internațional fiind de 2.619 de persoane, dintre care 27 de persoane în afara Chinei, o creștere majoră față de săptămâna trecută, când au fost consemnate 5 decese în afara statului asiatic.
Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 se deprecia cu 2,92% în jurul orei 11:00 (ora României), până la 415,55 de puncte, cu scăderi de peste 2,5% pe toate marile burse: -3,31% pentru DAX la Frankfurt, -2,67% pentru FTSE 100 la Londra, -3,60% pentru CAC 40 la Paris și -3% pentru IBEX 35 la Madrid.
CITEȘTE ȘI Guvernul vrea să împrumute 200 de milioane de euro săptămâna viitoareLa Milano, indicele FTSE MIB a coborât cu aproape 4,4%, cel mai amplu declin în rândul piețelor europene. Guvernul italian a interzis, prin decret, accesul și părăsirea a 11 localități din nordul țării din cauza coronavirusului, iar autoritățile au luat mai multe măsuri pentru a preveni răspândirea virusului, care a infectat peste 150 de persoane și a provocat decesul a patru cetățeni.
Acțiunile Intesa Sanpaolo se depreciau cu 5,1%, după ce banca italiană a anunțat că își închide filialele din regiunile afectate de carantina impusă de autorități.
BET, indicele de referință de la București, înregistra un declin de 2,35%, o dinamică apropiată fiind consemnată și în cazul indicelui BETPlus.
În afara Europei, Coreea de Sud a raportat 161 de noi cazuri luni, numărul total de îmbolnăviri ajungând la 763, din care 7 decese. Iranul a raportat 43 de cazuri și 8 decese.
“În condițiile în care numărul de focare va continua, probabil, să crească la nivel internațional, iar Irak și Turcia își închid granițele cu Iranul pe fondul cazurilor raportate acolo, piețele financiare trebuie să se obișnuiască cu o perioadă extinsă de incertitudine, pe măsură ce comportamentul consumatorilor începe să se schimbe”, a comentat Michael Hewson, analist-șef la CMC Markets din Marea Britanie, citat de MarketWatch.
Potrivit unui raport IHS Markit publicat vineri, activitatea companiilor americane s-a contractat în februarie pentru prima oară începând cu 2013, în condițiile în care noul coronavirus cauzează întreruperi în lanțurile de aprovizionare, iar numărul comenzilor noi a scăzut, semn că cea mai mare economie a lumii a început să resimtă efectele epidemiei.