Bursa românească încheie săptămâna pe un impuls corectiv

Bursa românească încheie săptămâna pe un impuls corectiv

Sursa foto: Engdao Wichitpunya / dreamstime.com

scris 21 feb 2020

După ce părea că s-a înscris pe o traiectorie de atacare a unor noi maxime post-criză, indicele principal de la BVB a suferit un declin de peste 1% în ultimele 2 ședințe.

Cu acțiunile bancare lipsite de suflu în a mai capacita trendul și cu tendință de vânzare pe acțiunile din domeniul energetic, bursa românească bate în retragere. Pentru a 2-a sesiune consecutivă, închiderea este „pe roșu” și într-un context de aversiune la risc în piețele financiare internaționale pe parcursul acestei săptămâni.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, indicele compozit BET Plus a pierdut 0,49%, iar indicele reprezentativ BET s-a corectat cu 0,46%, până la nivelul de 10.097,21 de puncte, unde sub aspect tehnic a găsit media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), care a funcționat de mai multe ori ca suport dinamic în trendul ascendent conturat încă de vara trecută.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Bursa românească încheie săptămâna pe un impuls corectiv

Bursa este în plină etapă de raportări financiare pentru rezultatele anuale preliminare, iar în mod tradițional o astfel de perioadă este caracterizată de mai multă așteptare din partea investitorilor. Acesta este și unul din motivele pentru care volumele lipsesc. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 24,46 milioane lei (5,09 milioane euro) și acesta asigurat în proporție de 21,86% de tranzacția de tip deal în valoare de 5,35 milioane lei efectuată pe titlurile SIF Transilvania (SIF3). Schimbul s-a realizat la prețul de 0,4650 lei/acțiune, cu 2,65% peste referință.

În piața reglementată, cele mai lichide titluri au fost cele ale BRD Groupe Société Générale (BRD) care au adunat transferuri de 8,40 milioane lei într-o zi în care cotația a alunecat cu 0,12% sub referință, la prețul de 16,38 lei/acțiune. O corecție de amplitudine apropiată, -0,19%, au avut-o titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au închis la prețul de 2,5650 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 13,38 miliarde lei (2,78 miliarde euro).

Transgaz și-a redus anul trecut cu 30% profitul net, la aproape 350 milioane lei. Mișcări puternice în piață ale acțiunilor CITEȘTE ȘI Transgaz și-a redus anul trecut cu 30% profitul net, la aproape 350 milioane lei. Mișcări puternice în piață ale acțiunilor

Tot pe sgementul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au staționat la prețul de 1,3700 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,60 milioane lei. Celalte acțiuni ale fondurilor închise de investiții de la BVB, cele ale SIF, au avut în ansamblu o zi “verde”, fapt pentru care indicele sectorial BET-FI a avansat cu 0,16%, până la nivelul de 51.906,89 de puncte.

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a subperformat pieței, cu un recul de 1,13%, tras în jos de cel mai lichid emitent al său, Romgaz Mediaș (SNG). Cotația a coborât cu 1,69%, până la prețul de 34,85 lei/acțiune, pe al 4-lea rulaj al pieței, de 1,30 milioane lei.

O ședință încă și mai negativă au avut-o titlurile Bittnet Systems (BNET). Acestea au scăzut cu 6,22%, până la prețul de 1,0550 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții din piața AeRO, de aproximativ 888.000 de lei, în ziua în care raprtarea financiară anuală preliminară a arătat o pierdere de 3,12 milioane lei, mai care decât profiturile nete agregate din perioada 2014-2017. Deși firma a arătat că în al 2-lea semestru a fost în recuperare și a realizat un câștig net de 1,93 milioane lei, investitorii tot au penalizat acțiunea, care este pe un parcurs de revenire pe care s-a înscris încă din decembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
romgaz
bittnet systems