Acțiunile europene scad pentru a doua zi, trase în jos de sectorul energetic

Acțiunile europene scad pentru a doua zi, trase în jos de sectorul energetic
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 18 apr 2016

Companiile energetice au împins luni acțiunile europene în teritoriu negativ pentru a doua zi consecutiv, în condițiile în care prețul petrolului s-a prăbușit cu aproape 7% după ce reuniunea de la Doha dintre marii exportatori ai lumii s-a încheiat fără ca părțile să ajungă la un acord pentru plafonarea producției.

Indicele Stoxx Europe 600 era în scădere cu 0,5% în jurul orei 11:30, după ce în debutul tranzacțiilor a coborât cu până la 1,2%, potrivit MarketWatch. Vineri, benchmark-ul a închis cu un declin de 0,4%.

Urmărește-ne și pe Google News

Bursele de la Londra și Frankfurt consemnau deprecieri de circa 0,5%, în timp ce piața de capital de la Paris a scăzut cu 0,7%.

Acțiunile companiilor energetice, în frunte cu Tullow Oil și Royal Dutch Shell, au înregistrat cele mai mari scăderi în prima parte a ședinței de luni. Titlurile Royal Dutch Shell s-au depreciat cu 2,7%, cele ale Tullow Oil cu 2,4%, iar acțiunile Total SA au coborât cu 2%.

Petrolul se scufundă în urma eșecului negocierilor de la Doha CITEȘTE ȘI Petrolul se scufundă în urma eșecului negocierilor de la Doha

Declinul cotațiilor petrolului s-a reflectat și în evoluția companiilor miniere, care au pierdut până la 4% din valoare.

Prețul petrolului Brent s-a prăbușit luni dimineață cu până la 6,96%, la 40,10 dolari/baril, de la 43,10 dolari/baril la închiderea de vineri, ca urmare a eșecului negocierilor dintre OPEC și principalii producători din afara organizației în vederea limitării creșterii producției mondiale.

Cu puțin timp înaintea prânzului, petrolul Brent se tranzacționa la 41,14 dolari/baril, o depreciere de 4,6% față de referință. Pe bursa electronică de la New York, cotația pentru petrolul WTI era în scădere cu 4,7%, la 38,45 dolari/baril, după ce anterior a atins un minim intraday de 37,61 dolari/baril.

Pe piețele valutare, yenul s-a apreciat luni la 107,75 unități față de dolarul american, foarte aproape de cea mai ridicată cotație din ultimele 18 luni atinsă pe 11 aprilie, de 107,63 unități. Rubla a scăzut cu 3,3% față de dolar, cel mai mare declin din ultimele aproape trei luni, în timp ce dolarul canadian a coborât cu 1,2%. Exporturile de petrol au cea mai mare contribuție la economia Rusiei și a doua mare contribuție la economia Canadei.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
burse
petrol
cotatii
evolutii