Acțiunile europene înregistrează creșteri în prima parte a ședinței de luni, susținute de avansul prețurilor petrolului, dar și scăderea șanselor ca Rezerva Federală (Fed) a SUA să majoreze dobânda cheie luna viitoare, informează Market Watch.
În jurul orei 12:30, indicele Stoxx Europe 600 era în creștere cu 1,3%, după ce a încheiat săptămâna trecută cu un declin de aproape 3%, cea mai slabă performanță săptămânală începând cu 12 februarie, pe fondul rezultatelor financiare dezamăgitoare ale companiilor și al temerilor privind evoluția economiei globale.
Prețul petrolului Brent, cu livrare în iulie, a crescut luni cu 1,4%, la 46 de dolari pe baril. Prețul West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în iunie, consemna un avans de peste 2%, la 45,5 dolari pe baril.
Prețul petrolului avansează ca urmare a majorării importurilor de țiței ale Chinei, cu 7,6% în aprilie și cu 12% în primele patru luni ale anului (la 123,67 milioane de tone).
“Datele alimentează speranțele pieței că importurile Chinei de țiței vor rămâne ridicate în această perioadă în care lumea este inundată de petrol“, spune Ben Le Brun, analist la OptionsXpress.
Avansul acțiunilor europene este alimentat și de evoluția dezamăgitoare de pe piața muncii din SUA, care reduce șansele ca Fed să majoreze dobânda de referință la ședința de politică monetară din iunie. Luna trecută, companiile americane au creat 160.000 noi locuri de muncă, comparativ cu 208.000 locuri de muncă în martie, potrivit datelor publicate vineri de Departamentul Muncii. Acesta a fost cel mai cel mai lent avans lunar al pieței muncii americane începând cu septembrie 2015. Economiștii estimau o creștere de 203.000 a numărului angajaților.
Acțiunile europene au intrat pe o pantă descendentă la finele lunii aprilie, influențate de o serie de date sub așteptări referitoare la evoluția companiilor și a economiei mondiale. În același timp, investitorii sunt îngrijorați cu privire la eficiența măsurilor de stimulare introduse de băncile centrale.