Ministerul Energiei și Fondul Proprietatea, acționarii companiei Hidroelectrica, aflată în insolvență, au semnat un acord cu sindicatul de intermediere format din Morgan Stanley și Raiffeisen Bank, prin care reintră în vigoare obligațiile asumate pentru listarea Hidroelectrica, proces care va fi încheiat până la finalul acestui an, a anunțat, vineri, Fondul Proprietatea.
Ministerul Energiei deține 80,06% din acțiunile Hidroelectrica, în timp ce Fondul Proprietatea are o participație de 19,94%.
Acordul prevede că statul va lista 15% din acțiunile Hidroelectrica prin majorarea capitalului companiei, iar Fondul Proprietatea urmează să vândă o participație de 5% din propria deținere și o alta de 3,75% reprezentând drepturile de subscriere ale Fondului în cadrul procesului de majorare a capitalului, scrie News.ro
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Reintrarea în vigoare a obligațiilor asumate în Scrisoarea de Angajament reprezintă un pas esențial în vederea listării companiei (...) Listarea Hidroelectrica este crucială din perspectiva trecerii bursei locale de la statutul de piață de frontieră la cel de piață emergentă și, astfel, reprezintă o ocazie unică pentru Guvern să încheie o tranzacție istorică care să aducă România mai aproape de acest obiectiv", a declarat managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, citat în comunicat.
Valoarea listării ar putea atinge 3,15 miliarde de lei (700 de milioane de euro, 802 milioane de dolari), pe baza evaluării Hidroelectrica inclusă în activul net al Fondului Proprietatea la 31 martie 2016.
"Conform calendarului actual, Hidroelectrica ar urma să fie listată înainte de finalul acestui an", a precizat Fondul Proprietatea.
Scrisoarea de angajament între acționarii Hidroelectrica și sindicatul de intermediere a fost semnată în februarie 2014. Însă părțile au agreat în iunie 2014 să suspende executarea obligațiile asumate în scrisoare, după ce Hidroelectrica a reintrat în insolvență.
Hidroelectrica a fost în insolvență în perioada iunie 2012 - iunie 2013, însă a reintrat în procedură de reorganizare judiciară în februarie 2014.
CITEȘTE ȘI BCE a decis să renunțe la bancnota de 500 de euro, din cauza spălării de baniListarea Hidroelectrica ar fi prima procedură de acest fel a unei companii de stat din România în ultimii doi ani.
Săptămâna aceasta, administratorul judiciar al companiei, Remus Borza, a declarat, pentru News.ro, că Hidroelectrica ar putea ieși din insolvență abia în două-trei luni, în funcție de data la care se vor judeca ultimele două contestații rămase de soluționat, depuse de Energy Holding și Alpiq Romenergie.
Administratorul judiciar consideră că cei doi acționari ai companiei de stat, Ministerul Energiei și Fondul Proprietatea, trebuie să selecteze din timp membrii Consiliului de Supraveghere, încă înainte de ieșirea din insolvență.
Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a scris pe contul său de pe o rețea de socializare că în viitorul imediat, ministerul va lansa recrutări pentru posturile din Consiliul de Supraveghere al companiei Hidroelectrica, ”ce urmează să iasă din insolvență în cursul acestui an și să se întoarcă la o conducere corporatistă cu management recrutat pe criterii de profesionalism”.
Conform statutului societății, Hidroelectrica e condusă în sistem dualist: Consiliu de Supraveghere și Directorat, statut în vigoare și în prezent.
Pentru acest an, Hidroelectrica și-a planificat o producție de 15 TWh și un profit brut de 1,3 miliarde lei, care ar reprezenta cel mai bun rezultat din istoria companiei. În 2015, compania a înregistrat un câștig brut de 1,1 miliarde lei.