Acțiunile europene au scăzut pentru a șasea sesiune consecutivă, în condițiile în care scumpirea țițeiului și datele economice slabe din Germania au sporit îngrijorările că regiunea se îndreaptă spre stagflație.
Comenzile obținute de fabricile germane s-au prăbușit în iulie, semn că problemele celei mai mari economii europene au continuat și în al treilea trimestru. Cererea a scăzut cu 11,7% față de iunie, peste scăderea de 4,3% estimată de economiștii chestionați într-un sondaj Bloomberg.
Datele din Germania și recenta creștere a prețurilor petrolului au reaprins temerile că zona euro ar putea intra în stagflație, în cazul în care inflația se va dovedi mai rigidă decât se anticipa.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Există riscul ca, odată cu revenirea prețului petrolului la maximele din noiembrie, investitorii să fie îngrijorați cu privire la ceea ce va face BCE (Banca Centrală Europeană – n.r.) săptămâna viitoare. Sentimentul s-a îmbunătățit după datele privind locurile de muncă din SUA de săptămâna trecută, dar acum creșterea prețurilor materiilor prime începe să schimbe imaginea în ceea ce privește inflația”, a comentat Alexandre Baradez, analist șef de piață la IG Markets din Paris.
Stoxx Europe 600 a închis tranzacțiile cu un declin de 0,6%, la 450,30 de puncte, cu majoritatea sectoarelor pe roșu. Indicele FTSE 100 de la Londra s-a depreciat cu 0,16%, DAX de la Frankfurt a coborât cu 0,2%, în timp ce referința CAC 40 de la Paris a pierdut 0,8% din valoare.
Acțiunile retailerilor de bunuri de lux au înregistrat scăderi notabile, extinzând un declin recent precipitat de îngrijorările persistente legate de încetinirea economiei chineze, o piață-cheie pentru acest sector.
În plus, președintele Richemont, Johann Rupert, a declarat că inflația începe să afecteze cererea în Europa, în timp ce HSBC Holdings a publicat o notă în care a redus estimările și țintele de preț pe acțiunile din sector.