Doctorii de la Wiener Privat Klinik, instituția medicală care tratează foarte mulți români, spun că mulți dintre pacienții lor au beneficiat de tratamente bune acasă, dar infrastructura spitalelor din țară lasă loc unor cazuri de recidivă.
Foarte mulți dintre pacienții români cu cazuri grave iau calea străinătății pentru a-și rezolva cazurile, iar Viena reprezintă una dintre cele mai utilizate destinații. Medicii austrieci cu care Profit.ro a discutat acum la Viena spun că familiile bolnavilor din România sunt comunicative, înțeleg și respectă bine indicațiile medicilor. În general, ajung cazurile grave, acolo unde infrastructura spitalicească din România nu mai corespunde dificultății intervențiilor.
Wiener Privat Klinik (WPK) este una dintre destinațiile importante ale românilor, care reprezintă 20% din totalul pacienților străini, a 2-a naționalitate după cei din Federația Rusă. Un pacient român cheltuiește în medie 3.000 de euro pentru intervențiile pe care le efectuează în instituția medicală.
În întâlnirea avută de Profit.ro cu personalul medical al clinicii, medicii au spus că, în general, colegii lor din România oferă tratamente bune înainte ca pacienții să ajungă pe mâna lor. „Doctorii români sunt bine pregătiți”, spune profesor universitar Camel Kopty, șeful departamentului de medicina internă al WPK, indicând că problema principală pentru sistemul medical românesc ține de infrastructură.
Este o declarație pe care o face fără a răspunde la o întrebare și nimic nu ne-a lăsat impresia că ar fi de complezență, o declarație binevoitoare pentru colegii din România. Invocă un caz pe care l-a primit cu numai câteva zile în urmă. „Operație de top. Operație de top!”, repetă. Pacientul avea doar 10% șanse să supraviețuiască, însă a fost o reușită totală. A ajuns, însă, la ei, în urma unor complicații post-operatorii.
Principala deficiență a sistemului medical românesc este urmărirea pacientului după intervenția chirurgicală și lipsa de administrare a antibioticelor, așa cum se vede de la medicii de la Viena cu care am vorbit.
Profesor universitar doctor Camel Kopty
Pacienții din România vin din toate zonele geografice. Wiener Priat Klinik a avut clienți din Bacău, Iași, Baia Mare, Oradea, Cluj-Napoca, etc., spune Ema Diea, șefa departamentului de relații internaționale și marketing a instituției medicale, răspunzând la o întrebare a Profit.ro despre profilul pacienților din România. Majoritatea acestora au o stare materiale foarte bună, însă, pentru cazuri grave, au avut și cazuri în care cei care au beneficiat de tratamente și le-au achitat în baza colectelor publice.
Peste 50% din cei aproximativ 9.000 de clienți ai WPK au venit pentru intervenții chirurgicale, serviciile de top acordate de clinica privată fiind în domeniul oncologic, cardiovascular, ortopedie și al nervilor periferici. Pentru ultima specialitate, intervențiile sunt asigurate de profesorul universitar Robert Schmidhammer. A venit de mai multe ori în România în interes profesional și ne spune că de fiecare dată când a revenit a găsit Bucureștiul transformat în bine. În activitatea profesională a avut o activitate intensă în Ucraina, în special la Donețk, dar și la Lvov.
În Viena, sistemul public de sănătate este performant, dar încă sunt domenii neacoperite suficient, astfel încât este loc pentru dezvoltarea unor clinici private. Wiener Privat Klinik consideră că are un avantaj competitiv din situarea în imediata apropiere a celui mai mare spital din Austria, AKH Wien, care chiar este vizibil de pe terasele clinicii, așa cum se observă în imaginea atașată.
Spitalul AKH din Viena, văzut din Wiener Privat Klinik.
Doctorul Walter Ebm, CEO la WPK, spune că instituția medicală pe care o conduce este specializată în intervențiile complexe și critice, iar avantajul competitiv este acela că plătitorii de polițe private de asigurare își pot alege și medicul curant, nu numai spitalul, așa cum se întâmplă la asigurarea obligatorie. În jur de 150 de medici își desfășoară activitatea constant în cadrul clinicii care a avut în 2016 o cifră de afaceri de 70 milioane euro, cu o marjă netă de profit de 5%.
Clienții pot obține diagnostic în 48 de ore în cazurile grele sau chiar 12 ore în cele mai ușor de depistat, perioadele de așteptare mici fiind un avantaj competitiv, spune doctorul Kopty. El amintește cazurile de raioterapie pentru care pacienții așteaptă, de regulă, 12 săptămâni în Viena, în timp ce în Austria de sud acest răstimp se prelungește și la jumătate de an. Medicul spune că are chiar la el pe secție o asistentă româncă ce lucrează foarte bine și de care este mulțumit.
Faptul că în clinică există personal care vorbește românește ajută în serviciile acordate clienților români. Diea – care este venită din România unde a ocupat funcții de conducere la clinici precum Regina Maria, Ponderas, Hiperdia și Amethyst Radiotherapy – spune că, în general, pacienții români sunt cei care se descurcă foarte bine și etape de îndrumare sunt mult mai scurte.
Familiile bolnavilor țin foarte bine legătura cu medicii prin e-mail pentru etapele post-operatorii. „Uneori sunt prea comunicativi”, spune făcând referire la insistența lor și la periodicitatea ridicată a corespondenței electronice.
Știu bine limba engleză și în general pot comunica foarte bine. Pentru clienții care nu cunosc nicio limbă cu care să poată comunica cu medicii clinicii, WPK a contractat un serviciu de traducere în timp real de la o companie de profil, în care comunicarea este asigurată de traducători conectați online.