Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată integral de Ministerul Economiei și una din companiile de stat cu cel mai mult numerar în conturi, și-a adăugat la obiectul de activitate comercializarea angro și en detail de produse farmaceutice, echipamente și aparatură medicală, pentru combaterea pandemiei COVID-19, având la dispoziție într-o primă etapă 100 milioane lei pentru a achiziționa echipamente de protecție și aparatură pentru spitalele românești.
În urma unei hotărâri AGA din 1 aprilie, SAPE și-a adăugat în actul constitutiv următoarele activități secundare: comerț cu ridicata al produselor farmaceutice, comerț cu amănuntul al produselor farmaceutice, in magazine specializate, comerț cu amănuntul al articolelor medicale si ortopedice, in magazine specializate, comerț cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice si software-ului, comerț cu ridicata de componente si echipamente electronice si de telecomunicații, comerț cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet, precum și comerț cu ridicata nespecializat.
Astfel, SAPE va achiziționa de la furnizori și producători din România produse și echipamente medicale la cel mai bun preț, pe care le va comercializa către spitale, instituții publice sau persoane juridice private sau de stat interesate de achiziția de astfel de echipamente, se arată într-un comunicat al companiei, în care se precizează că specialiștii SAPE vor începe discuțiile cu producătorii și furnizorii autohtoni încă din această săptămână.
CITEȘTE ȘI Inspectoratul Școlar: Cursurile se reiau de mâine, prin aplicație"Este un moment important pentru SAPE. Vom fi în contact permanent cu fiecare spital de stat din România pentru a fi la curent cu nevoile fiecăruia. Pentru început, avem la dispoziție aproximativ 100 de milioane de lei pentru a achiziționa echipamente de protecție și aparatură pentru spitale. Deocamdată, ne concentrăm pe ce găsim în România, ulterior urmând să ne adresăm și furnizorilor și producătorilor străini", a declarat președintele Consiliului Director al SAPE, Bogdan Stănescu.
Anul trecut, Ministerul Economiei (pe atunci al Energiei) a decis să dubleze capitalul social al SAPE, prin majorarea acestuia de la 431,23 la 868,52 milioane lei, prin încorporarea în capital a sumei de 437,28 milioane lei (peste 92 milioane euro) provenită din contul "Alte rezerve" și reprezentând o parte din profiturile anilor anteriori. Asta după ce, din același cont, SAPE a distribuit în 2019 către minister, sub formă de dividende suplimentare, suma de 235,38 milioane lei (circa 50 milioane euro). Banii au provenit din singurul arbitraj câștigat de SAPE la Paris cu Enel, cel din 2017, în urma căruia italienii au plătit companiei de stat peste 400 milioane euro.