Lanțul de farmacii Dr. Max, deținut de grupul financiar ceh Penta Investments, vinde compania farmaceutică românească Solacium, producător de suplimente alimentare, către producătorul de medicamente Zentiva, grup care s-a separat de Sanofi și este controlat în acest moment de Advent International, una dintre cele mai mari și mai experimentate companii globale de investiții cu capital privat. Până la acest moment, Solacium a făcut parte din A&D Pharma, cel mai mare grup farmaceutic din România. Grupul Penta/Dr.Max a preluat A&D Pharma la finele anului 2017 și renunță acum să mai păstreze în portofoliu compania Solacium, hotărând să o vândă către Zentiva.
Preluarea A&D Pharma, anunțată în urmă cu două luni, a fost autorizată acum de Consiliul Concurenței.
„După achiziționarea de către Dr.Max a grupului A&D Pharma, am decis să ne concentrăm în primul rând pe trei piloni ai business-ului nostru în România - retail farmaceutic, vânzări en-gros, respectiv marketing și vânzări. Deși Solacium este un producător de suplimente alimentare și OTC-uri cu o creștere rapidă, considerăm că, sub managementul unui producător farmaceutic specializat și de anvergură, așa cum este Zentiva, Solacium își poate valorifica mai bine potențialul și își poate dezvolta semnificativ business-ul, depășind nivelul actual“, spune Leonardo Ferrandino, Președinte și CEO al grupului Dr.Max.
Recent, cum a anunțat Profit.ro, Penta a preluat lanțul de farmacii Belladonna.
În 2017, Solacium, cu circa 60 de angajați, a avut afaceri de 30,5 milioane lei și o pierdere de 940.532 lei, importând și distribuind produse din Germania, Italia, Franța, Spania, Marea Britanie, Croația, Norvegia și Slovenia, având în portofoliu branduri precum Uno Respir, Meltus Baby, FerruMax, Nazosept, Unilox.
Anul trecut, compania a atins afaceri de 27,9 milioane lei și a reintrat pe profit, cu un plus de 767.268 lei.
Grupul Penta, din care face parte Glebi Holdings PLC, este specializat în investiții pe termen lung. Penta are investiții în sectoare variate, precum: jocuri de noroc, servicii financiare, servicii farmaceutice, producție etc. În România, Grupul Penta/Dr. Max este activ în domeniul serviciilor de sănătate.
Penta Investment Group este acționarul majoritar al Fortuna Entertainment Group, operator ceh de pariuri sportive și jocuri de noroc, care în toamna lui 2017 a finalizat în România preluarea companiilor Bet Active Concept, Bet Zone, Public Slots și Slot Arena de la Fortbet Holdings, într-o tranzacție de 47 de milioane de euro. În acționariatul Fortuna, cu 10% din acțiuni, este Franklin Templeton Investment Funds, din grupul financiar care administrează și Fondul Proprietatea.
La finele anului 2017, conglomeratul chinez China Energy Company (CEFC) și grupul financiar ceh Penta Investments au depus o ofertă comună, vehiculată la aproximativ 500 de milioane de euro, pentru a prelua CME, care controlează și PRO TV, de la gigantul media american Time Warner.
Zentiva are peste 2.500 de angajați în Europa și două fabrici de producție, la Praga și București. Zentiva este în prezent cea de-a treia companie farmaceutică generică din Europa, cu profituri anuale de peste 150 de milioane de dolari.
În toamna anului trecut, grupul farmaceutic francez Sanofi a a finalizat vânzarea către fondul american de private equity Advent International a diviziei europene de medicamente generice Zentiva, Advent achitând 1,9 miliarde euro pentru această tranzacție. Portofoliul local de medicamente al companiei cuprinde și Algocalmin, lider de piață pe aria sa terapeutică.
Preluarea Solacium este prima achiziție semnată după ieșirea de sub umbrela Sanofi.
Afacerile companiilor producătoare și distribuitoare de medicamente pe piața locală au evoluat susținut în ultimii ani, de la 37,92 miliarde de lei, în 2012, la 47,87 miliarde lei, în 2017, estimările pentru anul trecut mergând spre atingerea pragului de 50 de miliarde de lei.
Creșterea afacerilor a fost însoțită și de o evoluție semnificativă a profitabilității. Dacă, în 2012, firmele din industria farma raportau un profit total de 1,65 miliarde de lei, în 2017 s-a ajuns la 2,38 miliarde lei, iar pentru 2018 a fost estimat un nivel cu 54% mai mare față de anul de referință 2012, de 2,53 miliarde lei.
Profitabilitatea sectorului farmaceutic crește, dar, per ansamblu, jumătate dintre companii sunt îndatorate peste 80% și au un risc mediu-mare de insolvență. Mai mult de jumătate din firmele care lucrează în domeniu (62%) au datorii orientate pe termen scurt, iar aproape jumătate din companii (49%) au un ciclu de conversie a banilor negativ. 42% din companii sunt îndatorate peste 80%.
În același timp, piața pharma marchează o creștere de peste 11% a valorii medicamentelor eliberate către pacienți, la 15,23 miliarde de lei, volumul medicamentelor eliberate către pacienți în România fiind de 602,3 milioane cutii, în perioada octombrie 2017 – septembrie 2018, conform ultimelor date, în creștere cu 5,5% față de intervalul similar anterior.